Бизнесът заплаши с протести, ако енергийни мега проекти глътнат държавни пари


Бизнесът заплаши с протести, ако енергийни мега проекти глътнат държавни пари

2457

Основна пречка пред бизнеса вече е недостигът на човешки ресурси. Това заявина брифинг днес Васил Велев, председател на АИКБ.

Участие взеха и Цветан Симеонов, председател на БТПП, Кирил Домусчиев, председател на КРИБ и Божидар Данев, изпълнителен председател на БСК. Новината, с която започна брифингът, бе присъединяването на КРИБ към асоциацията на работодателите. Ние сме достатъчно представителни, за да можем да говорим от името на бизнеса в България, заяви Божидар Данев. Откъде накъде партии ще определят минимална работна заплата - нямаме основания да подкрепяме подобни политики, учуди се той.

Приоритетите са в 4 раздела - осигуряване на човешки ресурси за икономиката, подобряване на бизнес средата, подготовката на българското председателство на ЕС и развитието на капиталовия пазар.

Необходима е бърза и дълбока реформа на професионалното и висшето образование - чрез държавни стипендии за дефицитни специалности с последваща реализация и „трансферни права”, продължи Велев. Трябва да се прекрати подпомаганият от държавата износ на човешки ресурси и облекчаване на вноса - чрез двустранни правителствени споразумения с трети страни. Наложително е ограничаването на административната намеса на пазара на труда и подобряването на трудово-осигурителното законодателство.

Божидар Данев се застъпи сред мерките да бъде отменено работодателят да плаща първите 3 дни болнични, прекратяването на злоупотребите с пенсии за инвалидност, ратификация на Конвенция 131 на МОТ и приемане на механизъм за определяне на минималната работна заплата. Данев даде пример как Полша е успяла да привлече IT специалисти от Украйна. „ Щом те са успели, значи можем и ние”, посочи той. Нашият Кодекс на труда е от 1985 г., той не само е остарял, той е брадясал, и сме далеч от просперитета на модерните нации, отбеляза Данев.

Запазването на съществуващия данъчен модел Кирил Домусчиев смята, че е добър. Хубаво е, че в програмите на партиите не се забелязва промяна на този модел като цяло. Според него е голяма грешка обещанията на социалистическата партия за промяна на данъчната ставка с 20% нагоре на доходи над 10 000 лв. на месец. Това е евтин популизъм и удря средната класа, с такава политика ще върнем офшорките, подчерта Домусчиев. Ще продължаваме да настояваме максимално да се активизира правителството с лобиране за влизането ни в предверието на еврозоната - и това да стане преди председателството на България на ЕС, каза той.

В енергетиката - цената на електроенергията и газа са важна съставка от нашата себестойност, на нашите продукти и това е нещото, което ни прави конкурентни, ако цените са нормални, заяви Домусчиев. Изготвяме стратегия за нашата енергетика, в която да се предвидят всички предизвикателства, да минимизираме рисковете пред бизнеса и пред гражданите. Ние сме срещу кръстосаното субсидиране, против такса „задължение към обществото”, против Големи шлемове сме, не ни трябват нови ТЕЦ-ове в „Мариците” , нови милиарди, които да налеем в ядрена енергетика. „Ако някой иска да прави ядрена енергетика - добре дошъл, но на частна инициатива да ги прави”, не трябва да се източват повече нашите джобове, посочи той. И запита - кой стои зад такива енергийни идеи - сами може да се сетите. Домусчиев заплаши бизнесът отново да излезе на протести, ако очакванията им не се реализират. Данев говори за намесата на част от политиците в разбиването на българската енергетика и даде примери.

Цветан Симеонов говори за електронното управление и колко е необходимо то на бизнеса. Не бива да се допуска увеличаването на данъците, защото ефектът веднага се усеща при отчитането на нашите позиции в международните класации.

Редица законодателни актове у нас не се изпълняват, включително и европейските директиви, каза Данев. Според него при определянето на държавните такси трябва да се прилага принципа „замърсителят плаща”. У нас има смачкване на бизнеса при необявената война - корупция, високи такси, загуба на работни места, липса на правосъдие, срив на инвестициите . Дали това е случайно, управленска немощ или всичко това са премислени ходове , запита Данев. Бизнесът е готов да сътрудничи на управляващите и на президента , за да се стигне до ефективните решения.

Като че ли вече има условия за тласък на капиталовия пазар, така че той да бъде алтернатива на банковото финансиране на проекти, посочи Велев. Основните политически сили също поддържат развитието на капиталовия пазар, създаден е съвет за неговото развитие, има съгласие за полезността за листване на фондовата борса на държавни компании с миноритарен дял. На капиталовия пазар вече се гледа като източник за финансиране на големи инфраструктурни проекти, продължи Велев. След това засегна темата за въвеждане и спазване на принципа на „мълчаливото съгласие” във всички нормативни актове. Необходимо е свеждане до минимум на регулаторните режими до минимално изискуемите от европейското законодателство, подчерта той. Малките и средни предприятия са 99.8% от всички предприятия у нас, а такива такси морят именно този бизнес, посочи Велев.

Приходите от концесиите са 0.3% в бюджета, а приходите от такси са 2.5 млрд. лв.- сравнете сами за какво мачкане на бизнеса става дума, уточни Данев. Домусчиев говори и за т.нар. екологичен рекет, който препятствал инвестиционния процес.

Трябва да има партньорство и прозрачност в подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС- бизнесът да участва в изготвянето на приоритетите и програмата, но сега нямаме информация какво се върши, каза Цветан Симеонов. Бизнесът е наложително да е част от подготовката на международните форуми, смята той.

От КРИБ предложиха становище, в което се изразява разочарование и се прилагат мотиви срещу ветото на президента за закона за концесиите. Те представиха пред медиите и писмото им до президента Радев по този повод. Според КРИБ при налагането на ветото са взети под внимание мненията на синдикатите, на политическите партии , на природозащитници, но не и на бизнеса. Според мен, президентът бе подведен, лошото е в разрушителната роля на синдикатите и природозащитните организации, подчерта Домусчиев. Другите работодателски организации изразиха сдържаност по този въпрос или несъгласие със закона.

Още от Младият бизнес


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • GBP
  1
  2.31164
 • RUB
  Шведска крона
  SEK
 • JPY
  100
  1.41563
виж всички

Крипто валути


 • Bitcoin Cash
  1
  275.49
  268.96
 • Litecoin
  1
  118.77
  116.01
 • Ethereum
  1
  3618.24
  3535.34
 • Bitcoin
  1
  46999.89
  45916.70
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички