Близо 500 лекари напускат България всяка година

Близо 500 лекари напускат България всяка година
Източник: iStock/Guliver

Около 500 български лекари напускат страната ни всяка година. Това каза председателят на сдружение „Български лекар“ и президент на Югоизточно европейски медицински форум доц. д-р Андрей Кехайов по повод Деня на българския лекар, който се чества на 19 октомври, предаде "Фокус".

Доц. Кехайов посочи, че за последните 10 години над 5000 лекари са напуснали България и са отишли да работят в страни от Европейския съюз.

„Това означава по 500 лекари на година при това в най-творческата им и продуктивна възраст. Това са лекари с една, две и три специалности, които ги оценяват в другите страни от ЕС. Трябва да направим необходимото да ги задържаме в България, както и голяма част от тях да се върнат, защото системата в момента е пред много тежка ситуация по отношение на човешките ресурси. И не е коректно да не създадем условия лекарите да останат в България, а да отиват да подкрепят други европейски страни след инвестициите, които нашата държава е направила в тях“, обясни той.

По думите му правилната стратегия за развитието на професията изисква ясен план именно за това, като подготвяме кадри, след това те да бъдат задържани в нашата страна.

„А не след завършването си да търсят алтернативи и да пътуват в други страни. И, разбира се, на стратегията за задържането на човешкия ресурс тук трябва да се отдели значително място. Защото ако ние не планираме правилно нещата, на един определен етап сме застрашени от риска да останем без лекари, имайки предвид, че повечето от лекарите са над 50-годишна възраст. И тази тенденция се задълбочава, което означава криза в човешките ресурси – нещо, за което аз говорих отпреди 10 години. И днес не се планират правилно специализациите, не се подкрепят младите лекари. Причините, разбира се, са комплексни. Така че развитието на професията е в професионалната квалификация на лекарите и тяхното развитие означава повече ангажименти на държавата и на всички, които трябва да оценят важността на професията“, обясни доц. Кехайов.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.