Борисов отказа да се срещне с македонския президент

Борисов отказа да се срещне с македонския президент
Източник: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов е отказал срещата с македонския президент Георге Иванов, която бе насрочена за утре. Причината е, че Иванов изгони премиера Зоран Заев и изрази несъгласие с постигнатата договореност с Гърция за името на Македония.

Борисов е наредил и на външния министър Екатерина Захариева да не приема Иванов.

"Нашата позиция е принципна и е ясна, както и на цялата международна общност. Ясна е и позицията на президента на Република Македония. Българското правителство не вижда смисъл да бъде използвано във вътрешнополитическите дебати в Скопие. Ключово за бъдещото развитие на нашата съседна държава е интеграцията в ЕС и НАТО и тя не бива да бъде поставена под въпрос“, подчертаха от МВнР, цитирани от БГНЕС.

Президентът на Република Македония Георге Иванов днес е на посещение в България и трябваше да има срещи с премиера и външния министър на нашата страна, на които се очакваше да бъде обсъдена темата за решението на спора за името. Президентът Иванов отказва да приеме решението договорено от премиерите на Гърция и Македония, което е "Република Северна Македония". Това решение слага точка на продължилия 27 години спор между Скопие и Атина и открива пътя за европейската и атлантическа интеграция на Македония.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.