Борисов се надява темата за корупцията скоро да отпадне от дневния ред

Борисов се надява темата за корупцията скоро да отпадне от дневния ред
Източник: Министерски съвет

Никога не съм твърдял, че сме идеални и безгрешни. Направихме нов антикорупционен закон, който дава нови възможности, и се надявам тази тема да отпадне от дневния ни ред. По този начин премиерът Бойко Борисов завърши представянето на на резултатите от българското председателство на Съвета на ЕС в Европейския парламент. Така той отговори на критиките на евродепутата от "Зелените" Ска Келер, че страната ни има още какво да покаже в битката срещу корупцията, предаде Actualno.com.

"Смятам, че има проблеми, които не са съвсем решени през последните 6 месеца, но не сте виновен за това. В други области беше постигнат успех, най-вече по отношение на Западните Балкани", каза Келер и отново призова: "Можете да направите повече по отношение на корупцията", призова тя.

"Поставихме си 4 основни приоритета и постигнахме успехи по всеки един от тях", заяви в представянето Борисов. Той припомни думите си от преди 6 месеца, когато заяви, че страната ни ще работи по конструктивен и диалогичен начин. "Постигнахме 41 споразумения с ЕП от 105, които наследихме", посочи той. 

Като най-голям успех на Българското европредседателство премиерът посочи вмъкването в дневния ред на ЕС темата за европейската перспектива на страните от Западните Балкани: "Заложихме на това, защото разбираме присъединяването ни към ЕС като условие на по-доброто развитие и сигурността на цяла Европа. Не може да има мир и просперитет на континента докато цяла Европа не бъде обединена".

"Срещата на върха в София на 17 май помогна на Атина и Скопие да разрешат спора за името", констатира Борисов и добави: "Това е исторически момент и постижение, с което всички трябва да се гордеем. Следващата голяма стъпка беше миналата седмица, когато Съветът взе решение кога и как ще започнат преговорите за присъединяване на Република Македония и Албания. Разбира се, споразумението за добросъседство между България и Македония, което даде старта и отворихме темата".

"Заложихме на това, защото разбираме присъединяването им към ЕС като условия за по-доброто развитие и сигурността на цяла Европа. Не може да има мир и просперитет на континента, докато цяла Европа не бъде обединена", отчете той. 

Той се похвали и с възстановяването на диалога с Турция, като добави: "Имаме нулев миграционен натиск. Голямо благодаря за подкрепата, която получихме", заяви Бойко Борисов.

"На срещата в София се договорихме да се осигурят допълнителни средства за свързаност, 11 транспортни проекта за цифрова програма на Блаканите, за енергийна свързаност, за младежите чрез Еразъм +", отчете премиерът Борисов.

Българският премиер отбеляза и, че страната ни регистрира нисък външен дълг, значим банков резерв и нулев финансов дефицит. "Показали сме, че сме лоялен партньор и търпеливи по пътя за членство в еврозоната".

От залата в Страсбург премиерът изказа благодарност на всички технически екипи, преводачи, които са помогнали за успешното представяне на европредседателството.

"Всяка секунда и минута беше удоволствие да работя с българите", заяви от своя страна председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер пред евродепутатите. "Много добре. Прекрасна работа. Благодаря ви за това", обърна се той към българския премиер.

Преди изказването му впечатление направи безпрецедентен срив в техническата система за озвучаване в Европейския парламент в Страсбург. Проблемът прекъсна заседанието на евродепутатите и забави изказването на Борисов. Проблемът възникна малко преди председателят на парламента Антонио Таяни да даде думата на българския премиер.

Още подробности от отчета на Борисов прочетете ТУК.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.