Борисов: Болници няма да закривам, искам решение

Борисов: Болници няма да закривам, искам решение
Източник: Министерски съвет

Болници в мое управление няма да закрия, парите за здраве се увеличават всяка година, затова искам решение. Не приемам сестри и лекари с години трудов стаж, които всеки ден ни лекуват и помагат, да се чувстват без подкрепа, изоставени и забравени. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на среща с представители на Сдружението на общинските болници, съобщиха от правителствената пресслужба.

По време на разговора присъстваха също вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев. Поводът за срещата са финансовите проблеми на общинските болници и недостатъчните възнаграждения за труда на медицинските специалисти.

Борисов разпореди на Министерството на здравеопазването да започне анализи на финансовото състояние на всяка една от общинските болници в страната. „Правителството ще търси финансови възможности да дотира общинските болници, на които средствата не достигат“, подчерта премиерът.

До утре Министерството на здравеопазването трябва да изготви предложение с конкретни решения на проблемите в общинското здравеопазване, което да представи на министър-председателя. 

От Сдружението на общинските болници заявиха, че също ще представят анализ на състоянието на лечебните заведения.

В последните седмици в доста лечебни заведения в страната лекари и сестри заплашиха с оставки заради ниските си възнаграждения. От болницата в Карлово например протестират, тъй като Здравната каса е намалила драстично финансирането на нелимитната дейност като раждания, лечение на деца и хемодиализа. Медиците настояват и за достойно заплащане на труда си.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.