Борисов: България ще държи твърдо на темата за кохезионните фондове

Борисов: България ще държи твърдо на темата за кохезионните фондове
Източник: БГНЕС

„Ако има нещо, за което България ще настоява и ще държи твърдо, това е темата за кохезионните фондове”, заяви премиерът Бойко Борисов на съвместната пресконференция в НДК с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Темата Балкани е и много ясна, и Жан-Клод Юнкер след обиколката си ще каже и повече, но моята дълбока убеденост е, че (...) най-безрисковата за ЕС перспектива е да се изгради инфраструктурата на Балканите – жп линии, магистрали, пристанища, пречиствателни станции, европейските коридори (№4, №8, №10), по който да има тази свързаност.

Аз мисля, че не само не носи риск за ЕС, а ще даде възможност за по-голяма конкурентоспособност, за повече инвестиции, за повече туризъм, за повече сближаване на културите и познаване на хората в целия съюз”, посочи Борисов, предаде bTV.

Премиерът благодари за работата по газовия хъб, който дава възможност на България да бъде център не само за разпределение на газа, но и за доставките на различен газ.

„Благодаря на комисаря Шефчович (Марош Шефчович, с ресор Енергиен съюз, бел. ред.), благодаря на Жан-Клод Юнкер, защото именно това, което са разработили, за европейския газов хъб „Балкан“ – той дава възможност България да не бъде наказана, да не бъде изолирана и да се възстанови правдата и България да бъде център не само на газоразпределянето, но и за доставките на различен вид газ. И вие може да видите, че освен руски, тук има азерски, има от местно производство, има румънски (газ).

И когато говорим газов хъб, вече не говорим за транзит, а за истинска диверсификация и спазването на Третия енергиен пакет и действително даването на възможност България да се върне на мястото, където беше. Защото докато бяхме най-лоялният член на ЕС, спазвайки и санкциите, и искайки да запазим нашите приятели от Украйна, тогава „Южен поток“ се трансформира в „Турски поток“ и въобще ТАП (Трансадриатически газопровод), ТАНАП (Трансанадолският газопровод), „Посейдон“ минаха през натовска Турция, натовска Гърция и натовска Италия”, посочи Борисов.

Той благодари на Комисията, че успя да защити и интереса на България, защото „това да бъдеш лоялен не значи, че трябва да си наказан.”

„Разбира се, и Турция, и Русия са големи съседи на ЕС. Тези теми трябва много внимателно да се разглеждат. Моето мнение е, че трябва да се опитаме да нормализираме отношенията, но, разбира се, това е тема на Съвета, тема на всички колеги и ние ще бъдем винаги солидарни с решенията, които се вземат там”, коментира той в отговор на въпрос.

Какво каза Жан-Клод Юнкер за влизането на България в еврозоната прочетете ТУК.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.