Българи може да са източили 1 млн. долара от Spotify

Българи може да са източили 1 млн. долара от Spotify
Източник: Getty Images/Guliver

Мащабна манипулация на платформата за слушане на музика Spotify е била проследена до България, като схемата може да е генерирала около 1 млн. долара за своите автори и без да са нарушили нито един закон. Това пише специализираното издание Music Business Worldwide - MRW, цитирано от bTV.

Според източници на MRW, високопоставен представител на голяма звукозаписна компания е сигнализирал на Spotify за забелязана от служителите му аномалия – сред най-популярните списъци с песни имало два, които нямат нищо общо с останалите. Наречени Soulful Music и Music From the Hear, в тях нямало никакви известни парчета, но някак все пак били в топ 25 на най-слушаните от американски потребители.

Нещо повече, не само, че песните били на на практика анонимни изпълнители, но и дължината им била съмнителна – средно със съвсем малко над 30-секундния праг, след минаването на който платформата заплаща отчисления на твореца. Декларираните почитатели на двете подборки също били странно малко – например, 1797 за Soulful Music при десетки хиляди за други уж по-слабо популярни плейлисти.

Официален коментар от Spotify няма извън поредното поемане на ангажимент, че компанията гледа сериозно на опитите за манипулации и прави всичко по силите си да ги пресече. Междувременно обаче повечето от странните песни са били изтрити, а двата плейлиста вече са далеч назад в класациите.

Според MRW най-вероятното обяснение е, че ботове са били настроени да въртят ден и нощ списъците с музика, за да ги изстрелят на челните места. Нещо повече, за постигането на този резултат е било нужно всеки фалшив профил да е с платената услуга на Spotify – по 10 долара на месец т.е. вероятно общо около 12 000 долара за всички мними меломани.

Резултатът обаче е 60 000 слушания от всеки бот или 72 млн. от цялата мрежа. Обърнато в пари, говорим за между 288 000 и 415 000 долара на месец – само от един плейлист, само за месец. Знае се за поне два списъка, използвани през цялото лято на миналата година, така че говорим за източени около 1 млн. долара.

Както изданието посочва, впечатляващото е, че всичко е законно и даже от гледна точка на Spotify в случая има успех, защото за всички фалшиви акаунти са плащани пари, които са влезли в платформата. Въпросът е, че отчисленията, с които някой у нас е станал милионер, са можели да отидат в ръцете на тези, чиято музика слушат и истински хора.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.