България ежемесечно изнася продукция за 300 млн. евро за Германия


България ежемесечно изнася продукция за 300 млн. евро за Германия
Снимка: БГНЕС

2289

Средно по 300 млн. евро на месец е българският експорт за Германия. Статистиката на двустранния ни стокообмен през последните години подобрява рекордите в историята на икономическите ни отношения. Това стана ясно по време на среща на заместник-министъра на икономиката на Република България Александър Манолев и държавния секретар на Федералното министерство на икономиката и енергетиката на Германия Оливер Витке в Берлин, съобщиха от Министерството на икономиката.

Двамата се договориха България и Германия да обменят опит в областта на политиките и мерките за регулиране, регистриране и контрол на горивата. Зам.-министър Манолев представи законодателните промени, които бяха приети това лято в нашата страна и акцентира, че за страната ни е приоритет повишаването контрола, но без допълнителни рестрикции за малкия и средния бизнес. От своя страна държавният секретар Витке разясни регулационните режими на федерално и регионално ниво. Взето бе решение диалогът да се продължи на експертно ниво, за да се проучат и приложат добрите германски практики в тази област.

„Германските компании се чувстват добре в нашата страна и разширяват своите инвестиции“, посочи Александър Манолев. Той цитира и данни на Българо-германската търговска камара, според които около 90% от опериращите германски компании в страната ни биха инвестирали в България, ако трябва да вземат отново това решение. „За нас ще бъде много ценно, ако имаме възможност да участваме в повече събития на федерално и в отделните провинции, за да представяме възможностите за бизнес, които България може да предложи“, допълни българският заместник-министър.

Впечатлени сме от икономическите резултати, които България постига и сме готови да ви подкрепим в привличането на повече германски инвестиции, подчерта държавният секретар Витке. Тема на разговора бе и задълбочаване на сътрудничеството и обмяна на опит при обучението на кадри и застъпването на дуалното обучение в България. Поет бе ангажимент от германска страна да се проучи възможността за дългосрочно командироване на няколко експерта, които на място в страната ни да участват в разработването на концепция в тази област.

Германия се утвърждава като все по-важен икономически партньор за България. През 2017 г. износът ни надхвърля 3,5 млрд. евро, а вносът е близо 3,7 млрд. евро. Още по-позитивна е статистиката за 2018 г. като за първите 6 месеца, като експорта ни бележи ръст от 20%, а вносът се увеличава с 12%, стана ясно по време на срещата.

Заместник-министър Манолев е на посещение в Германия за участие в Източно-германския икономически форум – едно от най-значимите и авторитетни събития в региона. То е място за среща на най-значимите компании на Източна Германия, а по време на него ще бъде представена България като атрактивна дестинация за инвестиции.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички