България обещала мерки за укрепване на банковия сектор с цел влизане в еврозоната

България обещала мерки за укрепване на банковия сектор с цел влизане в еврозоната
Източник: Getty Images / Guliver

България е изпратила специално писмо до Еврогрупата (бел. ред. – организацията на финансовите министри на еврозоната) и ЕЦБ, в което е поела допълнителни ангажименти за укрепване на банковия си сектор като мотив за влизане в чакалнята на еврозоната (ERM II). Това съобщи авторитетната новинарска агенция Reuters.

Не е ясно какви точно са новите ангажименти, но дипломати от Еврогрупата коментират, че новото писмо е "позитивен знак". А според БНР е възможно скоро страната ни да получи дата за присъединяване към ERM II. Оценката на новите ангажименти обаче можела да отнеме над една година и едва след това, ако е положителна, България може да влезе в ERM II.

"Получихме писмо от българските власти с ангажименти за твърдото им намерение да влязат в ERM-II и в Банковия съюз", каза говорител на председателя на Еврогрупата Марио Сентено.

Няма юридическо изискване за държавите, които искат да влязат в еврозоната, да бъдат и членове на Банковия съюз, но специално по отношение на България такова искане беше поставено, макар че страната ни покрива номиналните критерии за влизане във валутния съюз – под 3% дефицит от БВП, под 60% дълг от БВП и средната инфлация за еврозоната. Членовете на Банковия съюз на практика предават суверенитет на ЕЦБ по отношение на надзора на финансовия си сектор и специално на банките.

Първоначално премиерът Бойко Борисов твърдо заяви, че България първо ще влезе в чакалнята на еврозоната и едва тогава – в Банковия съюз. След това тонът се промени и Борисов заговори за едновременно влизане в двете организации. А сега европейски дипломати коментират, че България е един вид "морско свинче" що се отнася до налагането на уж неофициалния критерий за влизане в еврозоната – влизане и в Банковия съюз.

В четвъртък, 12 юли, предстои среща на Еврогрупата с ЕЦБ. На нея ще присъстват и български представители, като ще се дискутират следващите стъпки на България по пътя към еврозоната.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.