България падна до 111-о място в света по свобода на словото

България падна до 111-о място в света по свобода на словото
Източник: Thinkstock

България пада още по-надолу в индекса за свобода на пресата. През 2018 г. тя е на 111-о място в света, сочи годишният доклад на „Репортери без граници“, публикуван днес.

В него се посочва, че България продължава да пада в индекса и е на най-ниска позиция от всеки друг член на ЕС.

„Въпреки че в момента България председателства ЕС, е на най-ниско място в индекса от всички страни в Западните Балкани, някои от които са кандидати за членство в съюза. Корупцията и сблъсъка между медии, политици и олигарси е широко разпространено”, пише в доклада.

Докладът споменава и нереализирания шеф на ДАНС Делян Пеевски и медийната му група "Нова Българска Медийна Група Холдинг“ ЕАД, която с шест издания контролира 80 на сто от медийното разпространение.

Разпределянето от правителството на европейски средства за определени медии се провежда с пълна липса на прозрачност, което ефективно ги подкупва да бъдат „по-меки” в отразяването си и изцяло да се въздържат от засягане на някои теми, посочва още доклада. Заплахите и атаките срещу журналистите се засилиха през последните месеци и може да се окаже опасно да бъдеш журналист в България, твърдят "Репортери без граници".

На първо място в класацията отново е Норвегия, а на последно, 180-о, е Северна Корея.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.