България влиза в чакалнята на еврозоната през 2020 г.

България влиза в чакалнята на еврозоната през 2020 г.
Източник: Европейски парламент

България може да се присъедини към валутния механизъм ERM II (т.нар. чакалня на еврозоната) до средата на 2020 г. Това прогнозира пред БНР ръководителят на Европейския съвет по банково преструктуриране Елке Кьоних.

Кьоних очаква страната ни да се присъедини към чакалнята на еврото през първото или второто тримесечие на следващата година.

"Трябва да видим на какъв етап е изпълнението на критериите, за да може Европейската централна банка да даде зелена светлина. Мисля че към момента очакването е в първото или второто тримесечие на следващата година. Нека изчакаме, за да видим", обясни тя.

Самата Кьоних следи процеса по присъединяването ни към чакалнята на еврозоната, тъй като заедно с него ще влезем в тясно сътрудничество в банковия съюз.

Това означава, че българските банки ще започнат да правят вноски в европейския фонд по преструктуриране, а не в националния. Именно този фонд е част от съвета, ръководен от Кьоних.

Tяcнoтo cътpyдничecтвo c EЦБ бeшe cpeд aнгaжимeнтитe, ĸoитo страната ни пoe ĸaтo пpeдвapитeлнo ycлoвия зa влизaнe във вaлyтния мexaнизъм.

След като България влезе в чакалнята за еврозоната и бъде в тясно сътрудничество с ЕЦБ, ръководената от Елке Кьоних институция ще одобри плановете за преструктуриране на българските банки.

Съществуването на такива планове е задължителна процедура, смятана за буфер при евентуален негативен развой.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.