Българите масово не ограничават данните си за приложенията в телефоните си

Българите масово не ограничават данните си за приложенията в телефоните си
Източник: iStock/Guliver

49% от българите не ограничават и не отказват достъп до своите лични данни за приложенията, които имат на смартфоните си. Това сочат данни на Евростат.

По този показател страната ни е втора в ЕС. На първо място е Чехия с дял от 67%. Третото място в своеобразната класация си поделят Кипър и Обединеното кралство (с по 43%).

За сравнение – едва 10% от потребителите на смартфони във Франция никога не са ограничавали достъпа до данните си, следвани от Германия (16%), Холандия и Люксембург (по 17%).

През 2018 г. 75% от гражданите на ЕС на възраст между 16 и 74 години са използвали смартфон за лични цели. Въпреки това 28% твърдят, че когато използват или инсталират приложение на смартфона, те никога не ограничават или отказват достъпа му до лични данни. 7% от потребителите на смартфони в ЕС дори не са знаели, че е възможно да ограничат или откажат достъп до личните си данни при използване или инсталиране на някакво приложение на смартфона си.

По-малко от половината (43%) от потребителите на смартфони поясняват, че разполагат със система за сигурност, която е била автоматично инсталирана или предоставена с операционната система на техните смартфони.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.