Бюджет 2017 мина на първо четене на ниво комисия


Бюджет 2017 мина на първо четене на ниво комисия
Снимка: БГНЕС

2385

Депутатите от Комисията по бюджет и финанси приеха на първо четене държавния бюджет за 2017 г., предаде БГНЕС. "За" гласуваха 10 народни представители, 3-ма бяха против, а двама се въздържаха. Преди това бюджетната комисия прие и бюджетите на Националната здравноосигурителна каса и Държавното обществено осигуряване за следващата година.

Цифрите в бюджет 2017 са реалистични, заяви пред депутатите министърът на финансите Владислав Горанов.

Разликата в старата и нова оценка на НСИ за ръста на номиналния размер на БВП е пренебрежимо малка, каза той. Тезата, че има едни скрити приходи в бюджета не е така, смята Горанов и така индиректно отговори на депутата от ДПС Петър Чобанов, който в началото на заседанието заяви, че цифрите в бюджета не са коректни и има разлика между данните на МФ и на НСИ.

За 2017 г. предлагаме реален растеж на БВП между 2.5% и 3%, обясни министърът. Нивото на безработица се очаква да забави темпа си на намаление и да е 7.3% от работната сила. В средносрочен план се очаква безработицата на намалее до 6.5% до 2019 г.

Държавният дълг ще намалее, обяви Горанов. Приоритет ще ни бъде образованието и насърчаване на реформите в него, ще се повишават възнагражденията на учителите в средното образование, с фокус- заплатите на младите учители. Така ще се намали недостигът на млади специалисти. За висшето образование се дават 7.9 млн.лв. допълнително, като се увеличава тежестта на качеството. Насърчава се и обучението по приоритетни направления, както и на тези специалности, за които има дефицит, каза Горанов.

2% от БВП за отбрана - това за нас още не е постигнато, но трябва да спазваме тази посока, каза той във връзка с финансирането на този сектор. Той говори и за модернизацията на армията чрез покупката на нови изтребители, както и кораби за военноморските сили.

Парите за общините като трансфер от държавния бюджет нарастват с над 200 млн.лв., отбеляза Горанов и посочи, че с 10% ще нараснат възнагражденията в общинските администрации.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички