Чехия купува част от израелската система "Железен купол"

Чехия купува част от израелската система Железен купол
Източник: Getty Images

Министерството на отбраната на Израел подписа споразумение с Чехия за продажба на радарни системи, използвани в системата за противоракетна отбрана "Железен купол" (Iron Dome) на еврейската държава.

Радарите ще бъдат интегрирани в чешката система за противовъздушна отбрана, която ще използва собствени ракетни пускови установки, заяви говорител на министерството.

Радарите, използвани за въздушен надзор и отбрана, "ще бъдат оперативно съвместими с чешките и натовските системи за командване и контрол", се казва в изявление на министерството.

Сделката, подписана в Прага, е на стойност около 125 млн.долара. Доставката е определена за 2021-2023 г., съобщава AFP.

Чешкият министър на отбраната Любомир Метнар заяви, че придобиването е един от "ключовите проекти за модернизация на страната" в областта на въоръжените сили.

По думите му сделката ще помогне за стартиране на "процеса на прекратяване на чешката зависимост от остарели руски машини и в същото време за придобиване на съвременни и тествани в битки системи от дългосрочен стратегически партньор".

Системата "Железен купол", в рамките на която са произведени новопридобитите системи, е разработена от израелските Rafael Advanced Defense Systems, с американско финансиране.

Тя е предназначена за прихващане на ракети и артилерийски снаряди, изстреляни от обхват от 4 до 70 км. Израелските военновъздушни сили я използват от 2011 г., осуетявайки стотици ракетни атаки от Газа и Сирия.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.