Дариткова: Ще има спешно изслушване на шефа на НЗОК заради починалото дете

Дариткова: Ще има спешно изслушване на шефа на НЗОК заради починалото дете
Източник: БГНЕС

Поемам ангажимент да има изслушване в здравната комисия какви проблеми има с лечението на деца в чужбина, при какви срокове се обработват преписките. Това заяви д-р Даниела Дариткова по повод починалото 6-годишното дете в София, което очакваше лечение. Дариткова уточни пред Нова телевизия, че няма как всяко дете да се лекува в чужбина.

"Дефицит на средства няма - ако има административен дефицит, той ще бъде запълнен", каза още Дариткова.

"Очевидно системата е така направена, че се бавят протоколи – няма абсолютно никаква прозрачност коя процедура докъде е стигнала, кой е отговорен за решенията в НЗОК по съответната процедура," категоричен е д-р Станимир Хасърджиев, основател на Националната пациентска организация.

"Да чухте НЗОК да говори за деца, за пациенти - те говорят за здравноосигурени лица", добави лекарят.

"Това са хора, които не са касички - Здравната каса има отговорност да намери ресурс да се лекуват пациентите. Омръзна ми някой да обяснява как имало еди-какво си и накрая детенцето умря", избухна Хасърджиев.

Той напомни, че докато Фондът за лечение на децата в чужбина съществуваше, имаше Обществен съвет и той изкарваше по съответната процедура кой е отговорен - сега нищо не се знае. И добави, че сега НЗОК пак минава в тон как неправителствените организации ѝ пречат, вместо да погледнат колко бюрократично се отнасят към нещата.

Същевременно бившият ръководител на "Пирогов" д-р Спас Спасков защити решението Фондът за лечение на деца в чужбина да мине към НЗОК, защото в Здравната каса имало повече възможности и ресурс да се поемат повече деца. Спасков обаче не пропусна да каже и, че средствата са ограничени и попита какво да се направи, като няма пари. По неофициална информация в момента става въпрос за 161 заявления за помощ за лечение на деца в чужбина.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.