Директорката на Фонда за лечение на деца отрече да е оказвала натиск върху родители

Директорката на Фонда за лечение на деца отрече да е оказвала натиск върху родители

Категорично не отговаря на истината, че е оказван натиск от страна на директора на Център „Фонд за лечение на деца“ върху родители да прекратят заявленията за организационно и финансово подпомагане лечението на децата. Това обяви самата директорка д-р Мариета Райкова, след като по-рано днес Пенка Георгиева от Обществения съвет на структурата заяви, че родители на тежко болни деца са притискани да отказват държавна помощ.

„Не е вярно и твърдението, че се отлагат или бавят тежките случаи, тъй като всяко едно заявление е предоставено за разглеждане от съответните експерти”, каза Райкова пред bTV.

По думите ѝ наистина има „напрежение” по отношение на обработването на преписки. Причината обаче била друга: „Извън регулярните заявление се установиха неприключили 176 заявления от началото на годината до края на месец август”.

По-рано днес Пенка Георгиева заяви, че Райкова оказва натиск върху родители да изтеглят заявленията си. Тя визира случай с майка, журналист от национална медия, която е била помолена от ръководството на Фонда да оттегли заявлението за лечението на детето си.

Детето е с медицинско изделие и диша трудно. То има нужда от спешна операция и ако има желание, Фондът може да помогне, смята Георгиева.

По думите на Георгиева "има такива инструкции". Тя се обърна към министъра на здравеопазването проф. Николай Петров: "Кой даде тези инструкции, знаете ли какво се случва?" На въпрос на какво се дължи случващото се, Георгиева отговори: "Отдавам го на една гола амбиция на един човек да бъде директор".

Според Георгиева, с новия директор Мариета Райкова Фондът ще има PR, който ще изглажда имиджа на организацията. Тя призова родителите: "Не си прекратявайте заявленията. Директорите си отиват, вашите деца остават".

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.