До 10 г. затвор за кражба на фирма


До 10 г. затвор за кражба на фирма
Снимка: iStock/Guliver

2342

Кражбата на фирма ще се наказва с лишаване от свобода от 1 до 6 години, а при случаи на претърпени имуществени вреди в особено големи размери срокът е до 10 години с възможност за конфискация. Това предвиждат промени в Наказателния кодекс, одобрени от Министерски съвет в сряда.

В закона е записано, че при документно престъпление, с което се установява контрол върху юридическо лице, лишаването от свобода ще е от една до шест години. В сега действащия кодекс извършването на едно или съвкупност от документни престъпления с обект – частен документ, се наказваше максимално с лишаване от свобода за срок до две години, а ако извършителят е неосъждан, той се освобождаваше от наказателна отговорност с налагане на глоба от 1000 до 5000 лв.

С предложените изменения в НК се засилва и наказателноправната защита на средствата от публични фондове. Обичайният механизъм на този вид престъпления включваше досега използването на представляващи, които нямаха качеството на управляващи на съответното юридическо лице, и НК не предвиждаше наказания за тях. Сега наказателната отговорност ще се носи както от този, който управлява юридическото лице, така и от онзи, който само го представлява, вкл. и като пълномощник.

Новите разпоредби предвиждат още засилване на мерките срещу пазарната злоупотреба и инкриминиране на най-тежките й форми. Така например, при злоупотреба с вътрешна информация и манипулиране на пазара от работещ във финансовия сектор или в надзорен или регулативен орган наказанието, което се предвижда, е до четири години затвор. С тези текстове България на практика въвежда изискванията на Директива 2014/57/ЕС относно наказателноправните санкции за пазарна злоупотреба.

С промените в НК се въвежда и Директивата относно защитата по наказателноправен ред на еврото и на другите парични знаци срещу подправяне. Включват и се по-широк кръг от престъпления, като, например, приемане и превозване на парични знаци в нарушение на установения ред.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички