Доклад: България остава най-корумпираната и бедна страна в ЕС

Доклад: България остава най-корумпираната и бедна страна в ЕС
Източник: iStock/Guliver

Свободата на словото, корупция и независимостта на правната система накуцват в България, констатира в годишния си доклад либералната германска Фондация „Фридрих Науман“.

Макар вече от десет години страната ни да е в ЕС, в България независимостта на правораздавателната система е в стагнация. Това е един от изводите в заключителния доклад на Фондация „Фридрих Науман“, в която се оценява положението в 45 държави.

От „Фридрих Науман“ обръщат внимание на три компонента на свободата в дадените страни – икономически, социален и политически, предава БГНЕС.

По отношение на правораздавателната ни система, от фондацията констатират стагнация или колебания. „Премахването им значително затруднява подобряването в други области на правовата държава, напр. борбата с корупцията или защитата на правата на човека.“ От фондацията отбелязват, че Фрийдъм Хаус отбеляза в "Нациите в преход" през 2018 г., че "българската съдебна система продължи да се сблъсква с висока степен на политизация, статистически подход с [...] неефективност и липса на административен капацитет".

Що се отнася до политическата стабилност в България, през 2018 г. ситуацията е била стабилна, доколкото не е имало избори, както и заради нашето председателство в ЕС.

България е най-силно корумпираната страна-членка на ЕС, констатират от „Фридрих Науман“ и „изостава от сравнимите с нея в това отношение Унгария, Румъния, Гърция или Хърватия, толкова много, че това е сред основните пречки за присъединяването ѝ към Шенгенското пространство и очакваното бързо икономическо развитие“. Корупционната среда стимулира растежа на сивия пазар в България, „който е най-големият в ЕС и възлиза на близо 30% от БВП“. „Неформалният съюз на политическата и бизнес олигархия, организираната престъпност, само частично реформираната тайни служби и пристрастните медии остава основният катализатор на корупцията.“

По отношение на правата на частната собственост, в България те са сравнително добре защитени. „Въпреки че правната рамка е най-вече в съответствие с другите страни от ЕС, често липсва адекватното ѝ прилагане. Правовата държава в България се основава на слаби основи, дължащи се на слабата съдебна система, която често се счита за намираща се под външно влияние. Съдебната система все още е една от институциите с най-малко доверие в обществото. Тя също се възприема като силно корумпирана.“

Правителствените разходи в България са много умерени в сравнение с други европейски страни, достигайки едва 33% от БВП през 2017 г. поради нарастващия износ и вътрешното търсене. Икономическият растеж е стабилен и достига 3,5%. Безработицата е спаднала до най-ниското си равнище, като достига едва 6%. „България обаче остава най-бедната страна в ЕС по отношение на БВП на глава от населението, по което изоставаме с „ приблизително 50% от средната покупателна способност на ЕС“.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.