Дончев: Усещането за корупция може да отблъсне инвеститорите

Дончев: Усещането за корупция може да отблъсне инвеститорите
Източник: БГНЕС

Корупцията е реалност. Абсолютно несериозно е някой да твърди, че в България няма корупция. Опити винаги има, съществения въпрос е как държавата се справя с тези опити.

Това стана ясно от думите на вицепремиера Томислав Дончев в ефира на БНТ по темата с корупцията у нас и в Европа.

Това, което може да се мери, е усещането. Самото усещане, че има корупция, би могло да обезкуражи инвеститорите. Това усещане ерозира отношението към държавата и държавните институции. Най-страшното от корупцията е, когато тя подмени честното състезание. Това е буквално удар в сърцето на пазара, затова корупцията е опасна, категоричен бе Дончев.

Той коментира и поведението на вицепремиера Валери Симеонов по отношение на евродепутата Ска Келер, като посочи, че "този тон не е типичен за Европа".

Управлението на еврофондовете

Със сигурност има процедури, които са забавени, вследствие на обжалване. Но обжалването не е по дефиниция нещо лошо и не е процедура, която да създава проблеми, каза вицепремиерът по отношение на управлението на парите от Брюксел.

Обжалването е точно механизмът, чрез който някой, който счита, че е ощетен, да си търси правата. Големият проблем е това, което се набива на очи - изнундването на всяка цена с обжалването. Има фирми, които нямат абсолютно нищо общо с предмета на поръчката, но обжалват, отбеляза Дончев.

По думите му средният темп на обжалване изглежда така: от 100 процедури, 10 се обжалват. Но за големите процедури понякога обжалването е по-скоро задължително. Броят на обжалванията е насочен към процедурите, в които е съсредоточен стратегическият интерес на държавата.

По отношение на еврофондовете и отделните програми ние стоим все по-добре, каза вицепремиерът. Частните инвестиции се насърчават с повече аргументи защо е добре да се прави бизнес в България. Опитът на вече дошлите е един от най-ефективните механизми. Даваме все повече сигнали, че България е добро място за правене на бизнес, поясни Томислав Дончев.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.