Дружество на Пеевски купува "Химко"

Дружество на Пеевски купува Химко

"Химко" ще бъде възроден. След няколко неуспешни опита за продажба, за потъналия в разруха и обявен в несъстоятелност бивш завод за торове във Враца, се намери купувач. Става дума за дружеството "НСН Инвестмънт", в което мажоритарен съдружник е депутатът Делян Пеевски. Информацията ни бе предоставена от синдика на "Химко" Росица Томова, според която "НСН Инвестмънт" е единственият кандидат, подал оферта до приключването на търга, съобщава "Стандарт".

Адвокат Александър Ангелов, който като пълномощник на купувача в процедурата по провеждането на търга, също потвърди новината. Според Ангелов купувачът "НСН Инвестмънт" има сериозно намерение да възстанови част от производството на "Химко", с което да се открият нови работни места в региона на град Враца, който е в тежко икономическо състояние и с висока безработицата. Предстои процедурата по продажбата на "Химко" да бъде приключена в рамките на следващите два месеца и съобразно изискванията на закона.

Някогашният химически гигант Химко" бе стратегическо предприятие за Северозападна България, приватизирано през 1999 г. по време на управлението на Иван Костов. "Химко" последва съдбата на десетки други български предприятия, стигнали до фалит и прекратили дейността си. През 2003 г. заводът окончателно прекрати производството си. Следваха години на разграбване на активите и тежки съдебни битки, като днес "Химко" е само спомен за работещата някога българска икономика.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.