Дъщерята на Цветан Василев: Държавният департамент на САЩ разглежда жалбата ни по закона "Магнитски"

Дъщерята на Цветан Василев: Държавният департамент на САЩ разглежда жалбата ни по закона

Държавният департамент на САЩ в момента разглежда жалбата на Цветан Василев по закона "Магнитски". Това съобщи дъщерята на Василев - Радосвета, в профила си в Twitter.

"По последна информация на JWI, жалбата на Цветан Василев по закона "Магнитски" се разглежда в момента от Държавния департамент. Може да има резултати по-скоро, отколкото очакваме", е написала Радосвета Василева.

Припомняме, че Василев кандидатства за закрила в САЩ по закона "Магнитски" в началото на август миналата година. Документите му бяха внесени от американския лобист Джоузеф Огъстин. В жалбата се твърди, че човешките права на Василев са нарушени от депутата от ДПС Делян Пеевски и от главния прокурор Сотир Цацаров. Близо месец след това Пеевски нае американски адвокати, за да го защитават в процедурата.

Законът "Магнитски" дава право на американското правителство да защитава хора по цял свят, станали жертва на репресии и нарушения на правата им заради това, че са разкрили случаи на корупция по върховете. Правителството на САЩ може да наложи санкции в защита на всеки, който подаде сигнал и разкрие случаи на правителствена корупция. Сакнциите може да са целеви - срещу конкретни лица, като включват забрана за влизане на американска територия и, както и ограничаване до каквито и да е финансови операции, в които са намесени американски банки.

В момента Цветан Василев се намира в Сърбия, там е и дъщеря му Радосвета. Преди време прокуратурата я обвини в пране на пари и издаде европейска заповед за арест срещу нея. Впоследствие тя съобщи, че е с мярка за неотклонение, но не е в ареста в Сърбия.

В България делото "КТБ" срещу Василев и още 17 души не успя да стартира успешно в началото на тази година и бе отложено.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 1

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.
  • Калина

    Калина
    В България може и да минава, но в Америка ще му е по-трудно да си върти далаверките