ЕК сви прогнозата си за икономиката на еврозоната

ЕК сви прогнозата си за икономиката на еврозоната
Източник: Getty Images

Европейската комисия намали прогнозата си за растежа на еврозоната за 2019 г., след като прекомерното харчене на популисткото правителство в Италия отново предизвика притеснения.

В тримесечната си прогноза ЕС вини тенденцията за забавяне на растежа на икономиката на Китай и протекционизма на САЩ, които намаляват глобалната сигурност, предаде AFP.

Комисията казва, че растежа на еврозоната ще има ръст от 1.2% за тази година, което е по-малко в сравнение с и без това ниската прогноза от 1.3%, която бе дадена през февруари.

„Европейската икономика показва устойчивост, но рисковете за перспективите остават явни”, заяви Владис Домбовски, вицепрезидент на комисията. Той предупреди за „бъдеща ескалация на търговските конфликти и отслабване на развиващите се пазари, в частност Китай”.

Европа също така трябва „да е нащрек за потенциалното излизане на Великобритания без сделка”, добави Домбовски.

Според комисията ЕС като цяло, включвайки Великобритания, ще нарасне до 1.4% вместо с по-рано обявеното от 1.5%.

ЕС също така предупреди, че италианският обществен дълг ще се раздуе до рекордните 133.7% от БВП през 2019 г. Ситуация, която може да обтегне отношенията между Брюксел и Рим заради плановете за повече харчове на италианското правителство.

През 2020 г. се очаква дългът на Италия да достигне до 135.2% от БВП, като това е повече от два пъти над позволеното от ЕС.

"Здравето" на германската икономика също е притеснително заради спада на търсенето на чуждестранни автомобили в Китай, което сериозно засегна едни от най-големите автомобилни износители в Европа.

Но от ЕС вярват, че германската икономика ще се възстанови от слабия растеж от 0.5% през 2019 г. до 1.5% през 2020 г.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.