Лагард: Еврозоната не е достатъчно стабилна, за да издържи рецесия


Лагард: Еврозоната не е достатъчно стабилна, за да издържи рецесия
Снимка: Getty Images

2220

Еврозоната е в по-добро финансово състояние, отколкото преди десетилетие, но не е достатъчно стабилна, за да издържи на друга икономическа криза. Това заяви ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард по време конференция в Париж, предаде БГНЕС.

Тя каза, че валутния съюз „не е достатъчно устойчив”, за да излезе невредим от „неочаквани икономически бури”.

„Банковата система е безопасна, но не достатъчно. Икономическото благосъстояние е по-добро, но ползите от растежа не са достатъчно общи”, заяви Лагард.

Това предупреждение идва в момент, когато много икономики показват признаци на забавяне, особено енергоизточника Германия и втората най-голяма икономика в съюза Франция.

„Някои хора с право може да кажат, че Европа се бави в създаването на напълно развита екосистема”, каза Лагард и предупреди, че Европа все още е ранена от последната криза.

„Тези събития оставиха болезнени икономически белези върху много домакинства и компании, посявайки семената на икономически различия между различните държави-членки”, заяви ръководителят на МВФ и добави, че „сега е времето да се даде на еврозоната един голям тласък”.

Тя призова еврозоната да „покаже нова решимост и да довърши банковите и капиталовите съюзи, за да може да жъне ползи от тях в бъдещето.”

За банките специално, каза тя „имаме нужда от европейска банкова система, която да издържи на буря, без да се пречупи. Ние имаме нужда от банкова система, която ще отслаби рисковете в екосистемата и ще предизвика растеж”.

Тя призова лидерите на еврозоната да „възобновят дискусията и да преговарят добросъвестно и да направят нужните компромиси, за да отключи пълния потенциал на банковия съюз”.

Лагард каза, че банките трябва да създадат „общо застраховане на депозитите”, което да действа като „сянка на дърво” когато риска нарасне.

Тази система трябва да се захранва от банките, а не от данъкоплатците, заяви тя.

Общият европейски капиталов пазар ще действа като „резервна гума” за еврозоната, каза Лагард.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички