Една четвърт от богатите в света са китайци


Една четвърт от богатите в света са китайци
Снимка: iStock

3725

Светът обеднява, макар и малко. Според ново, проучване, личното благосъстояние в глобален план миналата година е намаляло за първи път от финансовата криза насам. В същото време дълговете продължават да растат, съобщава германското издание Spiegel.

За първи път след финансовата криза през 2008 г. миналата година е налице намаляване на личните активи. Това е заключението на застрахователния концерн Allianz в годишния си доклад за 2018 г. Според проучването, глобалните брутни финансови активи са намалели с 0,1 % в сравнение с предходната година и са достигнали 172,5 трлн. евро. Въпреки, че не може да се говори за драматичен спад, за първи път от 11 години насам личните активи на домакинствата не са се увеличили.

Докладът определя като основен "виновник" спада на борсите през 2018 г. Бизнесът пострада тежко от разрастващата се търговска война между САЩ и Китай, споровете за Brexit и нарастващото политическо напрежение по целия свят. Инвеститорите не мразят нищо повече от несигурността, затова бяха продадени много акции.

Наблюдава се намаляване на личното състояние в глобален мащаб, независимо, че хората по цял свят пестят повече. Общата стойност на глобалните спестявания се увеличи с 2,2 % и достигна 2.7 трлн. евро. Въпреки това, поради спадащите цени на акциите, активите намаляха.

Най-големи вложители са гражданите на САЩ, които са увеличили спестяванията си с 46%. Общата сума е достигнала 1.800 трлн. долара. Според авторите на проучването, това се дължи на данъчната реформа на президента на САЩ Доналд Тръмп, и свързаните с нея данъчни облекчения, като намаляване на най-високата данъчна ставка и увеличаване на надбавките за данък върху наследството.

Успоредно с намаляването на личните спестявания за десета поредна година се увеличиха дълговете на домакинствата. Според проучването, задлъжнялостта се повишила с близо 6% през 2018 г. Като цяло задълженията на домакинствата през 2018 г. са достигнали малко под 43 трлн. евро.

В допълнение, докладът за глобалното богатство сочи, че разликата в активите между индустриализираните страни и развиващите се икономики отново се е увеличила: След като частните активи постепенно се приближиха до 2016 г., растежът на активите на развиващите се пазари през 2018 г. беше под този на индустриализираните държави за втора поредна година. До 2018 г. делът на развиващите се пазари в световните финансови активи е едва 18% - без промяна от миналата година. Годишният растеж на развиващите се държави е в застой.

Като цяло, разпределението на богатството през последната година се е променило малко. Броят на хората със среден доход, както и през предходната година, е 1.04 млрд.

Въпреки това през последните две десетилетия се е променила регионалната характеристика: делът на азиатците в световната средна класа се е увеличи с 20%, докато делът на северноамериканците, западноевропейците и японците е спаднал със същия процент.

През последните две десетилетия броят на заможните хора се е увеличил с 30% и е достигнал 580 млн. души. Докато в началото на новото хилядолетие основно западноевропейците, американците и японците принадлежаха към този клас, днес те представляват малко под 70%. Една четвърт от богатите хора в света сега са от Китай.

Въпреки това, Китай все още не е сред най-богатите държави в света. Най-богатите страни в света остават Швейцария и САЩ - поне по отношение на средните нетни финансови активи на глава от населението.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички