Обявиха докога битовите клиенти ще получават ток на регулирани цени


Обявиха докога битовите клиенти ще получават ток на регулирани цени
Снимка: iStock

5194

Битовите клиенти на електроразпределителните дружества ще получават електроенергия по регулирани цени на тока, определени от Министерския съвет, по време на преходния период от 1 юли 2025 до 31 декември 2025 г. Това съобщиха от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). 

Регулаторът прие окончателно промени в Наредба №1 за регулиране на цените на електрическата енергия (НРЦЕЕ).

От комисията съобщават, че според измененията КЕВР ще определя ежемесечно компенсация за покриване на част от разходите на битови крайни клиенти за закупена електрическа енергия от краен снабдител по регулирани цени. В наредбата ясно се регламентира начинът, по който ще бъде формирана компенсацията.

Още: Депутатите окончателно отложиха либерализацията на пазара на ток

С измененията НРЦЕЕ се привежда в съответствие с приетите съществени промени в Закона за енергетиката (ЗЕ) от 2023 г., допълват от КЕВР. Промяната в законодателството открива следващ етап от либерализацията на пазара на електрическа енергия, който предвижда пълна либерализация на пазара на едро на електрическа енергия като необходим етап от пълната либерализация на пазара на дребно в частта му, обхващаща крайните битови клиенти.

С последните промени в ЗЕ от 25.04.2024 г. /изм. и доп. ДВ. бр.39 от 1 май 2024 г./ началото на преходния период на либерализацията на пазара беше променено и ще започне от 1 юли 2025 г., припомнят от КЕВР. От регулатора допълват, че след тази дата се премахва фигурата "обществен доставчик на електрическа енергия", определянето на прогнозна месечна разполагаемост за производство на електрическа енергия на производителите, от които общественият доставчик да изкупува електрическа енергия, както и количеството електрическа енергия, в съответствие с което общественият доставчик сключва сделки с крайните снабдители. 

Тогава ще отпадне задължението на КЕВР да утвърждава цени, по които: производителите, в рамките на определената им разполагаемост продават електрическа енергия на обществения доставчик; общественият доставчик продава на крайните снабдители изкупената електрическа енергия за нуждите на регулирания пазар; крайните снабдители продават електрическа енергия на битови крайни клиенти.

В нормативния акт на наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия се създава изцяло нова глава - за определяне на компонента от цената за дейността "снабдяване с електрическа енергия от краен снабдител", както и на компенсации за битови крайни клиенти. В глава трета, която урежда изменение на цените при основните методи на регулиране, е създаден нов чл. 40а. С нови текстове в преходните и заключителните разпоредби се урежда влизането в сила на изменената наредба, както и правила за определяне и изменение на компонентата по чл. 37г, ал. 1 и ал. 3 за регулаторния период, който започва от 1 юли 2025 г.

Още: Готови ли сме за либерализацията на цените на тока?

С отпадането на задължението за регулиране на цените на обществения доставчик и крайните снабдители и въвеждането на нови условия и ред за формиране на цената на крайния снабдител във връзка със снабдяването с електрическа енергия на битови крайни клиенти, както и определянето на компенсации, ще се осигури постепенно възможност за пълна либерализация на пазара на дребно, посочват от регулатора.

 

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.79731
 • GBP
  1
  2.29881
 • JPY
  100
  1.14685
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички