Експерт: Цената на "Еврохолд" за българските активи на ЧЕЗ е по-реалистична

Експерт: Цената на Еврохолд за българските активи на ЧЕЗ е по-реалистична
Източник: ЧЕЗ България

Най-големият публичен холдинг в България и една от водещите независими бизнес групи в Централна и Югоизточна Европа - "Еврохолд" България, се споразумя да придобие бизнеса на чешката енергийна компания ЧЕЗ Груп в България. Двете страни подписаха договор, съобщиха вчера от холдинга.

Повече от месец ЧЕЗ водят преговори, трябва да сме радостни, че ако стане тази сделка, всички девиденти остават тук. Цената изглежда по-реалистична, в сравнение с предложената от Гинка Върбакова. Това заяви председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски в ефира на bTV Както вчера стана ясно, "Еврохолд" купува ЧЕЗ за 335 млн. евро, което е с около 35 млн. евро повече от предложената цена от Върбакова.

Ако индийската компания (бел. ред. - India Power) беше купила ЧЕЗ, щеше да има дружество-майка в Индия, щеше да получава финансиране от там и тези средства щяха да бъдат върнати там. Дано остане българската компания, това е положително, каза още Хиновски. 

Консултанти на "Еврохолд" по сделката са базираната в Лондон международна адвокатска кантора Morrison & Foerster и българската - "Стоева, Чомпалов и Знеполски". Консултанти на ЧЕЗ Груп са адвокатските дружества Skils s.r.o. и "Пенков, Марков и партньори".

Оказва се, че "Еврохол" са имали мераци към ЧЕЗ още след провала на сделката с Гинка Върбакова. 

Три са проверките, които предстоят преди договорът за продажбата да се финализира и сделката да бъде одобрена окончателно - за произхода на средствата, която извършва  КФН (Комисията за финансов надзор), другата инстанция е КЗК (Комисията за защита на конкуренцията) и третата важна проверка е от страна на КЕВР (Комисия за енергийно и водно регулиране), която трябва да провери адекватната наличност на капитали и ликвидност. Тоест дали този нов собственик има възможност да инвестира в първите две години, за да натрупа капитал компанията.

"Еврохолд" за пръв път стъпва в този бизнес, до този момент компанията се занимава основно със застраховане.

Копанията дава средствата, финансов инвеститор е. 335 млн. евро ще бъдат платени, повече от сделката с Върбакова. Не знам какво е повишило цената, но изглежда по-реалистично в сравнение с предната, съответства на активите на ЧЕЗ, които повече от 10 години инвестират в нови системи, допълни още председателят на Българския енергиен форум.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.