Експерти не виждат скоро да има газ от Туркменистан в България

Експерти не виждат скоро да има газ от Туркменистан в България
Източник: Правителствена пресслужба

Възможно, но малко вероятно – това заяви енергийният експерт проф. Атанас Тасев относно възможността България да получава газ от Туркменистан.

С подписването на Конвенцията за статута на Каспийско море, вероятно ще може да се изгради транскаспийския газопровод. Това означава, че туркменският газ ще стигне до Азербайджан и оттам ще тръгне по Южния газов кордиор, откъдето можем да потребяваме газ през интерконектора с Гърция (бел. ред. – който още не е построен), обобщи Тасев пред БНТ.

Много се говори, малко се прави. Усилията са от 22 години. Нека на първо време да дойде азербайджански газ, 1 млрд. куб. метра, тогава да говорим за Туркменистан. Не правим и нищо за далеч по-реалистични цели – например терминалът за втечнен газ за Бургас – Александруполис, обобщи друг енергиен експерт, Христо Казанджиев, пред БНТ. Според него, по геополитически и търговски причини нещата се случват твърде бавно.

Същевременно Тасев смята, че Русия ще е настроена по-дипломатично, защото Туркменистан уреди износ на газ към Китай. Той счита, че правителството ни твърдо изпълнява намеренията си да направим газов хъб "Балкан" и добави, че за втечнения терминал в Александруполис има противоборство в Гърция – бият се интереси дали да се развива Александруполис или "Ревитуса" (бел. ред. – близо до Атина). А Казанджиев счита, че и тук играе дългата ръка на "Газпром" – руският монополист имал решаваща роля за втечнения терминал в Александруполис.

Тасев коментира и промяната в НЕК, след уволнението на Петър Илиев, като я видя като необходимост за успокояване на обстановката. Той прогнозира, че е възможно ПАВЕЦ "Чаира" да отиде към активите на АЕЦ "Козлодуй" по икономическа целесъобразност. Казанджиев се съгласи с Тасев и видя смяната на Илиев като "пременил се Илия, преоблякъл се - пак в тия", защото няма желание за необходимите дълбоки промени в енергетиката.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.