Експерти: Данъчната тежест трябва да се измести от преките към косвените данъци


Експерти: Данъчната тежест трябва да се измести от преките към косвените данъци
Снимка: Thinkstock

1783

Икономическият модел в България трябва да се смени от либерален в социален. За това призоваха икономисти по време на представяне на анализ на данъчната система и перспективите пред страната, направен от Института за социална интеграция и Фондация "Фридрих Еберт".

След предложенията на икономистите от БАН и на експертите на Лабораторията за управление на рисковете са промени в данъчното облагане и за реиндустриализация на икономиката, предаде националното радио.

Експертите от Института за социална интеграция настояха за по-високо ДДС и диференцирани ставки за някои лекарства и храни. Според техните изчисления това ще спечели на бюджета 1 милиард и 200 милиона лева приходи годишно, посочи Любомир Ганчев.

"Да се измести данъчната тежест от преките към косвените данъци поради лесна и рентабилна събираемост чрез потребление. Тук говорим и за едно хармонизиране с европейското законодателство, тъй като ние сме с едни от най-ниските ставки за ДДС и да се намали ДДС за тези стоки от първа необходимост като хляб, мляко и лекарствени групи на 10%", каза той.

Ганчев аргументира и предложение за преминаване от плосък към прогресивен данък за лицата с повече от 3000 лева месечен доход.

"Предлагаме минималната работна заплата да е необлагаема. 10% да се запази доходът от минималната работна заплата до този миминум от 3 хиляди лева, 20% да е облагането за доходи между 3 и 6 хиляди лева и за доходи над 6 хиляди лева данъкът за физически лица да е 30 %", заяви още той.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички