Ето кой град бе избран за най-добрия за живеене в света

Ето кой град бе избран за най-добрия за живеене в света
Източник: iStock/Guliver

Австрийската столица Виена победи австралийския град Мелбърн в състезанието за най-добър за живеене град. За първи път европейски град е на чело на годишната класацията на Economist Intelligence Unit, съобщават BBC и БГНЕС.

Международният съюз класира 140 градове по различни фактори, включително политическата стабилност, престъпност, образование и достъп до здравни грижи.

При проучването става ясно, че най-голям напредък има от всички европейски градове има Манчестър, който скача с 16 места - до 35 място.

Японските градове Осака и Токио влязоха тази година в челните 10 места - съответно на трето и на седмо място. И при двата града е постигнат значителен напредък в класацията, дължащ се основно на намалени нива на престъпност, както подобрения в градския транспорт.

Относно Австралия, макар и Зеленият континент да отстъпи първото си място, три от градовете ѝ са с едни от най-добрите резултати. Мелбърн е на второ място, Сидни на пето, а Аделаида на десето.

На дъното на класацията е сирийската столица Дамаск, преди нея се нарежда столицата на Бангладеш, Дака. На трето място отзад напред е най-големият град в Нигерия – Лагос.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.