Еврочиновниците не се интересуват от корупцията в България, заяви експерт

Еврочиновниците не се интересуват от корупцията в България, заяви експерт
Източник: БГНЕС

"В началото политиците повярваха, че Европейският съюз ще донесе правила и няма да правят, каквото им се иска, това се отрази в началото. Сега, когато сме членове на ЕС, никой не се интересува от действителността. Това, което интересува европейските чиновници, е управляващите да бъдат от техните политически семейства и точка. Друго не ги интересува и в България политиците започнаха да работят по старому."

Това зави Калин Славов от "Прозрачност без граници" в коментар та резултатите от годишното изследване Индекс за възприятие на корупцията, представени от Mеждународната организация за борба с корупцията Transparency International.

По думите на Славов е много важно излизането от модела "личност – поданик" към "личност- гражданин", като това трябва да стане на ниво образование, трудови навици и социализиране.

Славов приведе данни, според които 30% от гражданите се страхуват да подадат сигнал за корупция, 80% не биха си загубили времето, за да свидетелстват за корупция, а 37% не вярват, че институциите биха могли да решат корупционен казус.

Той приведе пример за преобладаващото мислене по въпроса: "Ако кметът не даде снегопочистването на брат си, той пада в очите на своите съграждани. Ако той не помогне на брат си, как ще реши проблемите на другите?"

"Не ми се иска борбата срещу корупцията да бъде един лозунг, да се превърне в поредния лов на вещици, защото не сме далече от тази ситуация", допълни още той в интервю за БНТ.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.