Facebook плаща между 3 и 5 млрд. долара за скандала с Cambridge Analytica


Facebook плаща между 3 и 5 млрд. долара за скандала с Cambridge Analytica
Снимка: Getty Images / Guliver

2568

Facebook обяви, че очаква глоба между 3 и 5 милиарда долара от американските власти, които разследват изтичането на лична информация от социалната мрежа, предаде БГНЕС.

В отчета за първите три месеца на годината, Facebook обяви, че е заделила 3 млрд. долара, за да плати глобата, която ще бъде наложена от Федералната комисия по търговия, която миналата седмица възобнови свое разследване. Става въпрос за скандала с Cambridge Analytica.

Още в разгара му се появи информация, че съгласно нормативна база, действала още през 2011 г., за приложение като това, с което Cambridge Analytica е събирала личните данни и лична информация за потребителите на социалната мрежа, Facebook е трябвало да получава изрично разрешение от потребителите, за да позволи то да бъде сваляно посредством платформата на социалната мрежа или свързани с нея платформи.

Глобата за неспазване на нормата е 40 000 долара за всяко едно нарушение т.е. за всеки потребител, свалил приложението Thisis-­yourdigitallife, без да е дал изрично разрешение на Facebook да му го предлага.

Ако действително се наложи 40 000 долара за всяко нарушение, то за 270 000 потребители, изтеглили приложението без да знаят какво точно ще се случи, глобата трябва да е 10.8 млрд. долара. Но от това теглене всъщност са засегнати 50 млн. души, тъй като Cambridge Analytica се е добрала до информация за приятелите във Facebook на тези 270 000 потребители, теглили директно приложението Thisis-­yourdigitallife. Тогава вече глобата би трябвало да е 2 трлн. долара!

Активните месечни потребители на социалната мрежа са се увеличили до 2.38 млрд. души, което е повече от очакваните 2.37 млрд., показват данните от отчета. Общата печалба на социалната мрежа е нараснала с 26% - до 15.08 млрд. долара – повече от предвидените от анализаторите 14.97 млрд. долара.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички