Фед: Биткойн е заплаха за финансовата стабилност

Фед: Биткойн е заплаха за финансовата стабилност
Източник: iStock/Guliver

Цифровите валути като биткойна биха могли да представляват заплаха за финансовата стабилност, докато получават по-широка употреба, съобщи главен служител на банковия надзор във Федералния резерв. Забележките на Рандъл Куарълс дойдоха на фона на новия рекорд, при който криптовалутата надхвърли десетократно стойността си от началото на годината, съобщава AFP.

Биткойнът е все по-актуален и на Уолстрийт, което предизвиква интерес и тревога сред регулаторите. Според Куарълс обаче, това би могло да доведе до криза, тъй като децентрализираните виртуални валути функционират като платежна система без централна банка и се обменят чрез криптиране.

"Валутата в центъра на някои от тези системи не е подкрепена от други сигурни активи, няма вътрешна стойност, не е отговорна пред регулирана банкова институция и пред която и да е институция въобще”, каза той. "Макар че тези цифрови валути може да не пораждат сериозни притеснения при сегашните им нива на употреба, по-сериозни проблеми с финансовата стабилност могат да възникнат, ако се стигне до мащабно използване".

По-рано съветникът по въпросите на вътрешната сигурност в Белия дом Том Босърт каза, че наблюдава ситуацията и я е обсъдил на среща тази седмица. "Знам, че това е нещо, което се държи под око", заяви той.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.