Фондът за лечение на деца бави трансплантацията на 4-годишно момиченце

Фондът за лечение на деца бави трансплантацията на 4-годишно момиченце

4-годишната Таня от Сливен е диагностицирана с рядко генетично заболяване на черния дроб и спешно се нуждае от чернодробна трансплантация. Клиника в германския град Хамбург е готова да приеме детето и гарантира 96% успеваемост. От Фонда за лечение на деца обаче смятат, че детето може да бъде трансплантирано у нас. Документи за трансплантацията на момиченцето са подадени във Фонда за лечение на деца на 20 август,  а решението е взето на 10 октомври.

Майката на детето е притеснена от решението, тъй като само за установяване на диагнозата в България са минали две години. Освен това в състава на обществения съвет на Фонда за лечение на деца не са присъствали лекуващите лекари на Таня. Те не са били и поканени. 

"Едва от две години успяват да дигностицират това заболяване у нас, за какъв опит говорим. Не искам да експериментират с детето ми", казва Петя Танева.

В студиото на bTV новият директор на фонда – д-р Георги Деянов, уточни, че решение за 4-годишната Таня предстои да бъде взето от обществения съвет следващата сряда – 24 октомври.

По думите му консилиумът е преценил, че детето може да бъде оперирано в болница „Лозенец” в София, а за операцията да бъде поканен професор от Лондон.

"Директорът на фонда не взима решенията, взима ги общественият съвет. Моята работа е максимално бърза да придвижа документите на всяко дете", обясни Деянов. 

По думите му българските лекари са много добри и им трябва още малко опит и финансиране.

Попитан за друг случай с болно дете, на което е отказано лечение в чужбина и родителите са завери дело срещу Фонда Деянов отговори така:

"Знам, че се води някакво дело, но още не е стигнало до мен... Нямам си на идея, не е стигнало, не знам за какво става въпрос... Нас ни използват, като боксова круша, много е лесно да се каже Фондът е най-лошият."

Случаят на 4-годишната Таня напомня този на 9-годишния Байрям, който се нуждаеше от бъбречна трансплантация. Той беше одобрен за лечение в Германия, но ден преди да замине, Министерството на здравеопазването го спря с мотива, че операцията може да бъде направена в България – отново в болница „Лозенец”.

След скандала и обществения отзвук по случая в крайна сметка фондът финансира операцията на момчето в клиника в Германия и то беше успешно трансплантирано.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.