Големите шефове във Великобритания за 4 дни печелят повече, отколкото служителите им за година

Големите шефове във Великобритания за 4 дни печелят повече, отколкото служителите им за година
Източник: iStock/Guliver

Шефовете на най-големите публични дружества във Великобритания са спечелили през първите 4 дни на 2018 година повече, отколкото средностатистическите британски служители получават за цяла една година. Това сочат изчисленията на независимия мозъчния тръст и аналитичен център High Pay и британския Институт по персонала и развитието (CIPD), предаде БГНЕС.

Според общото заключение на двете организации само днес заплащането на главните изпълнителни директори в 100-те най-големи компании по пазарна капитализация на Лондонската фондова борса, ще достигне приблизително 29 000 паунда, което представлява средната годишна заплата на останалите служители. Затова и не случайно днешната дата, 4 януари, бе наречена „четвъртъка на „дебелите котки“*.

Въпреки че се отчита лек спад на „шефските заплати“ в сравнение с миналата година, авторите на проучването предупреждават, че ножицата между ръководителите на дружествата от бенчмарковия индекс FTSE 100 и техните подчинени „остава твърде голяма“.

„Макар и да бе обнадеждаващ лекият спад във възнагражденията на високопоставените служители спрямо миналата година, все още наблюдаваме неоправдано голяма пропаст между стоящите на върха и останалата част от работната сила", каза Стефан Стерн, директор на аналитичния център.

По последните данни на мозъчните тръстове средната заплата на директорите е намаляла с една пета от 2016 година насам, достигайки 4,5 млн. паунда годишно. Въпреки това заплащането на останалите служители на пълен работен ден остава 120 пъти по-ниско от тяхното.

„Надяваме се, че публичното оповестяване на тези данни ще накара бордовете да вземат предвид тази огромна разлика“, допълни Стерн.

"Нуждаем се от много сериозно преосмисляне на това как и защо поощряваме финансово изпълнителните директори. Необходим е и по-широк поглед върху въздействието на бизнеса върху всички заинтересовани страни - от служителите до обществото", подчерта Питър Чийз, директор на CIPD.

Двете организации увериха, че работят заедно, за да може високите заплати да обхванат по-широк кръг от корпоративното управление във Великобритания, както и да се въведе по-голяма прозрачност по отношение на данните за работната сила.

*"Дебелата котка" представлява политическо понятие, въведено от американците и обозначаващо свръхбогатите политически донори, които се водят символи на "дълбоко корумпирана система за финансиране на кампании" в САЩ.

Във Великобритания обаче определението "дебели котки" се отнася до служителите, чието възнаграждение е в пъти по-високо от това на останалите.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.