Горанов: Няма сметка, която трябва да се плаща на Русия

Горанов: Няма сметка, която трябва да се плаща на Русия
Източник: БГНЕС

"Путин се държа изключително любезно с нас, ако съдим по времето, което отдели за тази среща. Повече от 2 часа, без да борим пресконференцията и обяда. Повече от 3 часа изкарахме в Кремъл, ангажирайки вниманието на Путин. Отношенията бяха партньорски. Няма сметка, която трябва да се плаща." Това каза министърът на финансите Владислав Горанов за срещата си с руския президент Владимир Путин, с когото се срещнал като част от българската делегация, водена от Бойко Борисов. 

"Прибрахме се по-рано, защото това, което оставаше от програмата, беше да преспим в хотела", обясни още Горанов. По думите му, българският премиер преценил, че има по-важни дела за вършене у нас.

Финансовият министър заяви пред bTV, че на България не ѝ се е налагало да се извинява пред Путин за каквото и да било. Според него, може да е повод да се изрази съжаление прекратяването на "Южен поток" и необходимостта Русия да прави извънредни разходи. "АЕЦ „Белене" и "Южен поток" бяха прекратени поради частично несъответствие с правилата на ЕК. Специално "Южен поток", каза Горанов.

По думите му е наивно да се вярва, че може да има "Български поток", тъй като вече тръбите са стигнали до Турция и подобно отклонение е невъзможно.

Относно АЕЦ "Белене" много зависи дали на някой инвеститор ще му излезе сметката, допълни още Горанов.

Министърът беше категоричен, че не "бива да се внушава, че България е готова да изостави правилата на ЕС. Прагматичните отношения, които се опитваме да изградим с Русия никога няма да имат предимство. Ние с е върнахме с това, за което бяхме отишли - да гарантираме енергийната сигурност на държавата."

Урегулирането на хазарта

Впечатление направи позицията на финансовия министър по отношение на предлаганите от вицепремиера Валери Симеонов промени в Закона за хазарта с цел намаляване на рекламата му.

"Не мисля, че някой е фалирал, като е изтъркал две билетчета, но и не отивам в другата крайност - за прекомерна реклама. Тази реклама е възможността да сте в ефир и да обучавате обществото (бел. ред. - днес bTV празнува 18-ти рожден ден). Ако нямате реклама, а се финансирате от нещо друго, зависимостите ще се проявят", каза Горанов.

Според финансовия министър е важно да се ограничи "този тип битов хазарт", който бил по игралните зали и казина. Истеризирането е непропорционално, изчакваме как ще се развият нещата в парламента, заключи Горанов.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.