Горанов: Рано е да говорим за ограничаването на еврофондовете

Горанов: Рано е да говорим за ограничаването на еврофондовете
Източник: БГНЕС

Това е само един възможен вариант на дългосрочния бюджет - така финансовият министър Владислав Горанов коментира предложението на ЕК за орязване на средства по еврофондовете в следващите 7 години.

Според Горанов е все още рано да се коментира къде е България, а за нашата държава имало "неточни оценки".

По думите на Горанов общият бюджет на ЕС номинално се увеличава - до 1,134 трилиона евро (бел. ред. – без да броим инфлацията). Това, обаче, не означавало, че обезателно България ще трябва да дава повече пари като вноска в бюджета на ЕС. Искам да избегнем приемането на Многогодишната финансова рамка да стане в следващия Европейски парламент, добави Горанов на брифинг в Министерство на финансите.

Българският финансов министър на няколко пъти наблегна, че "дебатът предстои", визирайки бюджетната рамка на ЕС за периода 2021 – 2027 година включително. И не пропусна да каже, че рамката не може да мине само с одобрението на ЕК и ЕП, трябва одобрение и на Европейския съвет. Днес, по време на дебата в ЕП, ЕК получи подкрепата на евродепутатите, като като лидерът на АЛДЕ (групата на ДПС) Ги Верховщад заяви, че ЕП ще подкрепи ЕК, дори и Европейският съвет да не одобрява предложението.

По-рано днес председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер представи предложението на Брюксел за следващата Многодишна финансова рамка. Сред предложенията за дългосрочния бюджет са намаляване на парите за Кохезионната политика със 7%, за селскостопанската политика (ОСП) - с 5% и по директните плащания - с 4%. Основната причина за предлаганите съкращения е излизането на Великобритания. Предлагат се също така ограничения на средствата за държави с по-слабо правосъдие.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.