Готвят промени в НК срещу нелегалното производство на алкохол и цигари

Готвят промени в НК срещу нелегалното производство на алкохол и цигари
Източник: БГНЕС

Държавата готви в съкратени срокове промени в член 234 на Наказателния кодекс, с който да се затегне контролът на производството на алкохол и цигари. Това стана ясно след проведена срища между финансовия министър Владислав Горанов, главния прокурор Сотир Цацаров, вътрешния министър Младен Маринов и правосъдния Цецка Цачева и директора на Агенция „Митници“ Георги Костов, предаде БГНЕС.

Участие в срещата взеха и председателите на две от комисиите в НС Данаил Кирилов и Емил Димитров.

Цецка Цачева обеща още днес в спешен порядък в Министерството на правосъдието да сформира експертна комисия за изработване на промените в Наказателния кодекс. Плановете са текстовете до края на следващата седмица да влязат за разглеждане в Народното събранието.

Председателят на ресорната парламентарна комисия Данаил Кирилов заяви, че въпреки съкратените срокове, депутатите ще разгледат внимателно текстовете и няма да се стигне до претупване.

"НК следва да преследва нелегалното производство на акцизни стоки, а не само държането или продажбата им", заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

„Последното заседание на парламентарната комисия за противодействие на сивата икономика още веднъж ни даде възможност да подчертаем нещо, което като теза е било винаги поддържано от страна на държавното обвинение, а именно необходимост от промени в член 234 от НК. Действащата сега правна уредба преследва продажбата и държането на акцизни стоки без бандерол. Тезата, която беше изложена и на парламентарната комисия, е спешна нужда от промени. Тя е закъсняла, но и необходима в няколко насоки“, заяви Цацаров и изброи въвеждане на нова форма на изпълнително деяние на престъплението, а именно производство на акцизни стоки без бандерол или в нарушение на лицензионен или регистрационен режим. „Казано по друг начин - Наказателният кодекс следва да преследва не само държането или продажбата, а следва да преследва на първо място нелегалното производство на такива стоки“, поясни той, цитиран от "Фокус".

„Втората насока, в която предлагаме изменение са свързани с промяна в дефиницията на изпълнителното деяние „продавам“. То трябва да бъде според нас „разпространявам под каквото и да е форма“. Предлагаме и въвеждане на регистрационен режим по отношение на машините и съоръженията, които са необходими за производство на такива стоки. Съществуващия свободен пазар, свързан с тях дава възможност това нелегално производство, било на алкохол или цигари, да бъде мобилно – и на територията на страната, и в чужбина“, обясни Цацаров.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.