Huawei ще разработва електронното правителство на Сърбия

Huawei ще разработва електронното правителство на Сърбия
Източник: Pixabay

Китайският технологичен гигант Huawei ще разработи платформа за изкуствен интелект, която ще е гръбнакът на бъдещото електронно правителство в Сърбия.

Разработването ѝ ще се финансира с безвъзмездна помощ от 11,7 млн. евро от Китайската агенция за развитие на международното сътрудничество, а ще Huawei предостави облачна инфраструктура на сръбския Държавен център за данни в Крагуевац, се казва в съобщение на сръбското правителство, цитирано от Emerging Europe.

Платформата ще даде възможност за развитие на най-съвременните услуги за електронно правителство, основани на използването на изкуствен интелект, както и по-нататъшното развитие на образованието, научните изследвания, иновациите, науката и икономиката, каза директорът на службата за електронно управление на сръбското правителство Михаило Йованович след подписването на меморандума за разбирателство.

Сърбия инвестира 30 млн. евро в изграждането на центъра за данни в Крагуевац и планира да го завърши през юли 2020 г. В него ще работят няколкостотин души.

Huawei ще има собствен център за данни в сградата на центъра в Крагуевац, който ще съхранява и обработва данните на компанията в Южна и Югоизточна Европа. Китайският гигант вече има два регионални центъра за данни в Европа – в Германия и в Холандия.

"Искаме да създадем специализирано пространство за съхранение на оборудване и данни на публичната администрация и органите на местното самоуправление, но и на големи търговски потребители", обясни Йованович през октомври, цитиран от сръбски медии.

Сърбия ще получи достъп до т.нар. компютри HPC, които дават възможност за обработка на данни в реално време и ще са от голяма полза за дигитализацията в страната.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.