Идея: Заведенията да плащат специална такса, ако в тях се пуши

Идея: Заведенията да плащат специална такса, ако в тях се пуши
Източник: Pixabay

Всяко заведение да решава само дали в него да се пуши, но тези, които го допуснат, да плащат допълнителна такса. Това предлага Българската асоциация на заведенията, която внесе официални становища в в Министерството на здравеопазването и в Народното събрание с предложение за промяна на текстовете в Закона за здравеопазването.

Въпросната такса ще бъде месечна или годишна вноска в специално обособен за целта държавен фонд. Всяко от заведенията, което е заплатило съответната сума, ще обозначава със специален стикер, че таксата е платена и клиентите имат възможност да пушат. Той ще се издава от държавата и ще бъде залепен на видимо място на витрините на заведението.

Според членовете на асоциацията така правилата за режима ще са прости и лесно изпълними, ще бъдат премахнати корупционните практики и административната принуда, като в същото време ще се осигури приход в държавния бюджет. Със събраните средства, които ще бъдат от порядъка на милиони, могат да се подпомагат социално значими или здравни дейности в страна, се казва в съобщението на асоциацията. За какво ще отиват парите ще решава правителството.

Идеята идва само ден, след като Народното събрание отхвърли промени в закона, предложени от НФСБ, които също целяха облекчен режим на пълната забрана за тютюнев дим на закрито. Аргументът бе, че тя така или иначе не се спазва, но пречи на ресторантьорския бранш.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.