Икономист: Таванът на кешовите плащания няма да свие сивата икономика

Икономист: Таванът на кешовите плащания няма да свие сивата икономика
Източник: Thinkstock/ Guliver

Сивата икономика е предизвикана или пряко от политиката на държавата, или от административните регулации, разрешителни и режими, които се налагат на гражданите. Това коментира икономистът Красен Станчев пред "Фокус".

Според него промяната, която се предлага за плащанията в брой, не би имала ефекта да свие сивата икономика, но пък ще има загуби за бюджета и за банките.

„Хората пак ще намерят начини да плащат кеш, това много трудно се проследява. И това ще бъде разход на банките, увеличаване на таксите за обслужване на сметки на техните клиенти и разходи на данъчната администрация, която пък няма да може да се занимава с други неща, които са по-съществени при укриването на данъци“, коментира икономистът. Според него най-същественото при укриването на данъци е затварянето на очите там където са очевидни големите измами и те са в областта на ДДС. „За последните 20 години във всички измами, които са открити с Данък добавена стойност, почти винаги има някакво участие на данъчната администрация“, каза Красен Станчев.

Според него въвеждането на таван на кешовите плащания в България е безсмислено, защото сивата икономика така или иначе се свива през последните години. Правителството, обаче, трябва да отчете дейност пред ЕС, за да покаже, че се бори с нея, каза още икономистът.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.