Индонезия ще премести столицата си

Индонезия ще премести столицата си
Източник: iStock/Guliver

Индонезия, четвъртата най-многолюдна държава в света, планира да премести столицата си от град Джакарта, който страда от пренаселване, а започва и да... потъва. Това съобщава CNBC.

Президентът на страната Джоко Уикодо е решил да махне столицата изобщо от остров Ява, защото инфраструктурата там вече е достигнала крайния си предел.

"На Ява живее 57% от цялото население на Индонезия, над 140 млн. души. Възможността това да се поддържа отношение на околна среда, водоснабдяване, трафик, в бъдеще няма да съществува", заяви той пред местни медии. 

Финансовият министър на Индонезия Шри Муляни Индравати подкрепя идеята, като казва, че вече не е устойчиво икономическите активности да бъдат съсредоточени в Джакарта. Растат и тревогите за качеството на живота.

"Би било мъдро решение. Индонезия трябва да се откъсне от централния фокус върху Джакарта и Ява и да развива и другите си региони", коментира той.

Населението само на Джакарта е 10 млн. души, като три пъти повече хора живеят в по-малки населени места в покрайнините ѝ. Столицата също така е предразположена към наводнения и започва да потъва заради огромното извличане на подземна вода за нуждите на населението.

Според някои изчисления финансовите щети, които се нанасят от натоварения трафик в града, пък се равняват на 7 млрд. долара годишно. 

Преместването на столицата би струвало на Индонезия около 33 млрд. долара. Все още не се знае кой град ще бъде избран за целта, но силен претендент е Палангкарая в провинция Централен Калимантан на остров Борнео.

 

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.