Иван Костов: Не се гордея с валутния борд

Иван Костов: Не се гордея с валутния борд
Източник: БГНЕС

Не се гордея с въвеждането на валутния борд и съм един от тези, които са лишили БНБ от нейната парична политика. Паричната политика на една банка е изключително важна за икономическата динамика, за макроикономическата стабилност. Това обяви Иван Костов, премиер в периода 1997 г. – 2001 г., пред bTV.

Той признава и друго грешка: „Урокът, голямата грешка – ние не извършихме декомунизиция по начина, по който Конрад Аденауер извърши денацификация. В самото общество нямаше такава нагласа, нямаше мнозинство за такова нещо. Това означаваше пълна промяна на учебниците по история, промяна на програмата по българска литература – по друг начин да се обучават младите българи – да стават убедени привърженици на демокрацията”, обясни бившият премиер.

Демокрацията днес е в упадък

Според него днес демокрацията е в упадък. „Малко известно е в България, че според критериите на „Фрийдъм хаус” за страните в преход България в сравнение с 2008 г. демокрацията е в упадък, в отстъпление - била е консолидирана, сега е полу консолидирана – проявила е и проявява много дефекти, ние сме в регрес. Това е оценката ми за днес”, обясни Иван Костов.

Масовата приватизация е идея на БСП

Относно масовата приватизацията той обяви, че това е била идея на БСП и е проведена почти изцяло от социалистите. Причината е била, че към онзи момент България не е имала налични пари, за да се продава срещу пари. „Още тогава твърдях, че това няма да свърши добре. Тя се превърна в разочарование”, каза Костов.

Бившият премиер твърди, че не познава настоящия лидер на БСП Корнелия Нинова, която при неговото управление е била назначена в борда на държавната „Техноимпекс”. „Министрите имаха пълна свобода да назначават своя екип – това беше част от административната реформа – към Валентин Василев са тези въпроси”, уточни той.

За обвиненията към него, че на безценица са продадени „Кремиковци” и БГА „Балкан” Иван Костов обясни, че те са имали отрицателна нетна стойност заради големите си дългове.

Когато една фирма има огромни дългове, тя е фалирала и не струва нищо, напомни той.

Във връзка с актуалния скандал „Апартаментгейт” Костов коментира своето имотно състояние: „Аз живея в къща, която съм построил със собствените си ръце и живея там от 1981 г. … Въпреки че за дълго време в представите на България изглеждах като човека, заграбил половината страна – това нямаше нищо общо с истината”.

През 1997 г. почти нямаше държава

На въпроса дали фалита на КТБ може да се сравни с банковия срив през 1997 г. той отговори, че през 1997 г. положението е било много по-тежко. Тогава почти нямаше държава, управляваха силови групировки, допълни Костов.

За ДПС той коментира, че от 1997 г. партията е започна да се сближава силно с „Мултигруп” – холдинг, създаден то ДС.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.