Излишни резерви от петрол ще има и догодина, прогнозират от МАЕ

Излишни резерви от петрол ще има и догодина, прогнозират от МАЕ
Източник: iStock/Guliver

Излишни резерви от петрол ще има и през 2018 г., като това ще засегне световните производители, пише Financial Times.

Според прогнозата на Международна агенция по енергетика (МАЕ) на по-високия от очакванията ръст на търсенето следващата година ще отговори дори по-силното производство от САЩ и други страни извън Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

В месечния си доклад за пазара, който включва прогнози за следващата година, базираната в Париж агенция казва: „Перспективите за 2018 г. трябва да подействат отрезвяващо на онези производители, които искат да ограничат доставките“.

ОПЕК и Русия тази година обединиха усилия, за да намалят добива, а оттам и излишъка на пазара, който оказва натиск върху цените. Производителите договориха през май удължаване на сделката за ограничаване на добива за още 9 месеца, докато в същото време шистовото производство в САЩ се ускорява, а страните, изключени от споразумението, добиват повече.

МАЕ очаква глобалното търсене да се увеличи с 1,4 млн. барела на ден през следващата година спрямо увеличение от 1,3 млн. барела на ден през 2017 г., тъй като Китай и Индия ще увеличат потреблението си до рекордните 99,3 млн. барела на ден.

Ръстът на добива в страните извън ОПЕК през 2018 г. обаче, воден от САЩ, ще задмине ръста на търсенето. Прогнозата сочи, че то ще се увеличи с 1,5 млн. барела на ден, а това е над два пъти по-бърз растеж от тазгодишния.

Шистовото производство в САЩ е най-сериозната причина за това. Прогнозата сочи, че то ще се разшири със 780 хил. барела следващата година след ръст от 430 хил. барела през 2017 г. „Динамиката на тази изключителна, много разнообразна индустрия е такава, че е възможно растежът да е дори по-бърз“, казва МАЕ.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.