КЕВР: Цените на нашата енергийна борса са по-ниски от тези в региона

КЕВР: Цените на нашата енергийна борса са по-ниски от тези в региона
Източник: БГНЕС

Средната цена, която се търгува на българската енергийна борса, е с около 20 евро по-ниска спрямо тези на борсите в Турция, Унгария, Гърция и Румъния. За периода януари декември 2018 на платформата „Ден напред“ средната цена е 77,67 лв. за мегаватчас. Това отчете по време на изслушване председателят на КЕВР Иван Иванов в парламента, на което присъства и енергийният министър Теменужка Петкова, предаде БГНЕС.

От държавния регулатор отчитат, че през тази година в целия регион е регистриран скок на енергията, която се търгува на борсите. Като причина Иванов отчете поскъпването на емисиите,които националните правителства плащат.

Председателят на КЕВР отчете още, че на енергийната борса 65% от тока, който се търгува, е доставен от трите държавни дружества- АЕЦ „Козлодуй“, ТЕЦ“Марица изток 2“ и НЕК.

Иван Иванов увери, че токът за бита няма да поскъпне, заради промените на цените на електроенергията на енергийната борса.

От своя страна представителите на бизнеса заявиха, че пазарът на електроенергия е изкривен и цените на свободния и регулирания пазар у нас са почти, докато в други страни стигат до 4 пъти разлика.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.