Как да спрете да сравнявате своя живот с този на другите онлайн

Как да спрете да сравнявате своя живот с този на другите онлайн
Източник: iStock/Guliver

Средностатистическият потребител на социални мрежи прекарва в тях около два часа дневно. Два часа, в които разглежда перфектните, на пръв поглед, снимки на другите, чете за (предполагаемите) им успехи в работата и е свидетел на сладките им онлайн закачки с половинката. Това обаче води до неволни сравнения със собствения му живот, в който не всичко може би върви по план. И до чувства на завист, самосъжаление, усещане за провал. И така, как може да се избегне капанът на онлайн сравненията? От FastCompany дават няколко съвета. 

На първо място, имайте предвид, че не всичко, което виждате, е чистата истина. В социалните мрежи хората искат да си изградят образ на по-успели, по-красиви, по-щастливи, отколкото са в действителност. Напълно възможно е те да имат същите проблеми като вас, че даже и по-тежки.

Влизайте в социалните мрежи с цел, а не за да убиете времето в безмозъчно скролване. Не стойте твърде дълго време в тях и се опитайте да ги използвате за вдъхновение и за набиране на нови идеи, вместо за сравнения. 

Фокусирайте се върху собствените ви действия. Нека енергията ви да е насочена върху личностното ви развитие, не върху това на останалите. Може би сравненията ви тормозят, защото чувствате определени липси в живота си. Помислете как да ги попълните, вместо да се самосъжалявате.

Възможно е да имате нужда от онлайн детокс. Опитайте се да не влизате в социалните мрежи поне няколко последователни дни. Ако това ви се струва трудно, пробвайте да си определяте един ден от седмицата без социални мрежи. Това със сигурност ще ви подейства здравословно.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.