Караниколов: Ако КЗК има констатации за сива икономика, да казва

Караниколов: Ако КЗК има констатации за сива икономика, да казва
Източник: БГНЕС

Проект за промени в закона за горивата връчиха на икономическия министър Емил Караниколов представителите на по-малките играчи в сектора - т.нар. "български жълти жилетки". От Национално сдружение на търговците и превозвачите на горива те са се преименували в Асоциация на търговците, производителите, вносителите и превозвачите на горива, съобщи Actualno.com

И този път представителят им беше без жълта жилетка. "Искаме този път законът да се прави на светло", обяви Симо Симов и раздаде на журналистите екземпляри от предложението за промяна.

Емил Караниколов обеща до един месец консултативният съвет по закона да се произнесе и призова всички заинтересовани страни да участват активно, включително с такива законодателни инициативи.

Той изрази удовлетворение от становището на КЗК, че нормативната база, регулираща сектора, не създава конкурентна среда.

"Притеснява ме, че КЗК констатират, че чрез тази нормативна база не само че не се създава конкурентна среда, а дори, че може да се създаде монополно положение", каза Караниколов и се ангажира да бъдат изчистени всички детайли. Запитан дали според него е подходящо да се създадат държавни акцизни складове, той отбеляза, че в консултативния съвет ще участват и представители на държавния резерв, където според него ако има такива складове, би трябвало да се ситуират.

По предложението на КЗК за данъчна амнистия на лицата от сектора, излезли на светло, Караниколов е категоричен, че първо трябва да се направи анализ как подобна стъпка ще повлияе на фиска. Той счита, че трябва да се поощрява излизането на светло, защото всеки е длъжен да бъде в светлия сектор.

"Към момента никой не си е признал, че е в сивата икономиката и ако КЗК има такива констатации, трябва да ги каже", категоричен е Караниколов.

Още подробности прочетете ТУК.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.