Китай отвърна на удара: Забрани компютри и програми от САЩ

Китай отвърна на удара: Забрани компютри и програми от САЩ
Източник: iStock

Правителството в Пекин разпореди на всички правителствени органи и публични институции да премахнат от офисите си компютърното оборудване и софтуер, произведени в други страни, пише Financial Times.

Подобен ход би могъл да бъде пагубен за производителите на офисен хардуер и софтуер като Hewlett Packard, Dell и Microsoft.

Крайният срок за изпълнение на тези мерки е 3 години и е част от усилията за укрепване на местните технологични компании.

Контраудар срещу САЩ

Китайската забрана е в отговор на опитите на Вашингтон да ограничи използването на китайски технологии, тъй като търговската война между страните се превръща в технологична студена война.

Администрацията на Доналд Тръмп забрани американските компании да правят бизнес с китайския телекомуникационен гигант Huawei тази година, а Google, Intel и Qualcomm обявиха, че ще замразят сътрудничеството с компанията.

Изключвайки Китай от западното ноу-хау, администрацията на Тръмп даде да се разбере, че истинската битка е за това коя от двете икономически суперсили има технологично предимство през следващите 2 десетилетия.

Това е първата обществена забрана в Китай, ограничаваща използването на чуждестранни технологии в страната, въпреки че е част от по-мащабен план, насърчаващ идеята да се разчита повече на националните технологии.

Технологична подмяна

Местните анализатори оценяват, че новата директива трябва да премахне между 20 и 30 милиона броя оборудване - от компютри до принтери. Те подчертават, че заповедта е дошла от централата на Комунистическата партия на Китай по-рано тази година, но сега е изпратено искане за ускоряване на прилагането на мерките.

Понастоящем се очаква американските технологични компании да генерират 150 млрд. долара приходи в Китай, но по-голямата част от печалбите идват от купувачите от частния сектор.

Китайските правителствени служби обикновено използват настолни компютри от китайската компания Lenovo, но частите им, като процесорни чипове и твърди дискове, са произведени от американски компании.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.