Напук на САЩ Русия прие Huawei с отворени обятия


Напук на САЩ Русия прие Huawei с отворени обятия
Снимка: Getty Images/Guliver

7268

Докато САЩ забраниха дейността на Huawei заради подозрения в шпионаж и помолиха своите съюзници да направят същото, Москва постели червения килим за китайската технологична компания, оставяйки я да развива 5G мрежи в Русия.

Освен израз на солидарност с Пекин срещу САЩ, този ход е израз и на стремежа да се осигури ултра високоскоростен интернет на руските технологични потребители, твърдят анализатори.

Този месец Huawei откри първата си зона за тестване на 5G в Москва в партньорство с руския оператор "МТС", с идеята да разгърне услугата до останалата част от столицата. Московските власти твърдят, че мрежата ще стане част от обичайната инфраструктура на града през следващите няколко години.

Пионер в телекомуникационните мрежи в сравнение с много западни страни, Русия планира да внедри 5G във всички свои основни градове до 2024 г., пише AFP.

Когато китайският президент Си Цзинпин посети Русия през юни - в разгара на конфликта на Вашингтон с Huawei - основният руски мобилен оператор "МТС" подписа договор с китайската компания.

"Живеем добре в Русия"

При откриването на 5G зоната в Москва изпълнителният директор на руския клон на Huawei Жао Лей похвали дейността на компанията в страната. "Работим в Русия от 22 години. Благодарение на нашите партньори живеем добре тук", каза той.

По думите му Huawei, считан за световен лидер в 5G технологията, планира да "води в развитието на 6G" в бъдеще. Китайският гигант е и втората най-голяма компания за смартфони в света.

Huawei е най-големият инвеститор в развитието на мобилни технологии в Русия, с "най-голямата изследователска лаборатория от всички оператори" в Москва, според руски технологични изследователи.

В момента за Huawei работят 400 души в Москва и 150 в Санкт Петербург в мобилни изследвания и разработки. Компанията има за цел да наеме още 500 души до края на 2019 г. и още 1000 в рамките на 5 години, разкрива руският ежедневник "Ведомости".

Но приветствието на Huawei в Русия не означава, че китайската компания е сама в надпреварата за разработване на 5G в страната. "Всички руски оператори си сътрудничат с множество доставчици на 5G оборудване, включително Huawei. Не виждаме ясни 5G лидери в мрежовото внедряване в Русия", заяви Микела Ландони, анализатор от Fitch Solutions.

По думите ѝ операторите предпочитат този подход, за да избегнат зависимостта от конкретен доставчик и да се предпазят от кибер заплахи.

Операторът Tele2 беше първият, който пусна 5G в Русия с оборудване на шведската Ericsson през август. Това се случи на главната улица в Москва – "Тверская".

"Икономически фронт"

В разгара на търговската война и технологичното съперничество с Китай, САЩ заплашиха да ограничат достъпа на Huawei до жизнено важните американски компоненти и услуги, като операционната система Android, която компанията използва на своите телефони.

Русия незабавно се намеси, за да предложи на китайската група операционната си система Aurora. Дори Android да остане предпочитан избор на Huawei, руската система може да бъде "краткосрочно решение" за групата. Тя може да се превърне в "стъпало" в разработката за собствената операционна система на Huawei, смята Ландони.

Целта е "да се създаде икономически фронт срещу САЩ", твърди Силвен Шевалие, партньор в консултантската компания за технологии BearingPoint. Според него Русия и Китай се опитват да се откъснат от монопола на САЩ върху операционните системи за смартфони.

Що се отнася до заплахите от шпионаж, за които предупреди Вашингтон, Русия едва ли е притеснена.

Въпреки че използването на чуждестранно мобилно оборудване рискува достъп на чуждо правителство до данни, за Русия няма "голяма разлика" дали това е Huawei, Ericsson или друга компания, казва Евгений Хоров, ръководител на лабораторията за безжични мрежи в Руската академия на науките.

"Много хора използват телефони с Android, чиято система е проектирана от Google. Това означава ли, че Google има достъп до всички данни? Да, разбира се", каза Хоров. "Така че каква е разликата между Huawei и Google в случая?", пита риторично той.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички