Ключово гласуване в британския парламент може да промени хода на Brexit

Ключово гласуване в британския парламент може да промени хода на Brexit
Източник: Getty Images/Guliver

Днес, 29 януари, около 21:00 часа българско време, в британския парламент е насрочено гласуване, което може да промени радикално хода на Brexit, а датата за излизане от ЕС да бъде отложена с няколко месеца. Пътят за тази парламентарна процедура беше проправен след като на 15 януари британският парламент с голямо мнозинство отхвърли текста на споразумението за напускане на ЕС, посочва БГНЕС. Обсъждането ще започне около 15:00 часа българско време.

Преди гласуването има тревожна новина - официално британското вътрешно министерство съобщи, че ако се стигне до Brexit без споразумение с ЕС, ще бъде прекратено свободното движение на граждани от ЕС на британска територия. За три месеца гражданите на страните от Европейското икономическо пространство и членовете на семействата им ще могат да влизат както досега на британска територия с цел работа или образование. Ако обаче член на семейството на гражданин на ЕС не е гражданин на ЕС, той ще трябва да иска предварително разрешение. Но ако граждани на ЕС и Европейското икономическо пространство остават повече от три месеца, ще трябва да подадат заявление за "Временно разрешение за престой на европейци" и ще трябва да плащат "такса престой", която тепърва трябва да бъде уточнена. А ако граждани на Европейското икономическо пространство искат да останат в Обединеното кралство над 3 години, ще трябва да подадат допълнителна молба - за оценка на компетенции и умения, съгласно предстояща да бъде въведена от 2021 година специална имиграционна система - с цел да бъдат привличани качествени кадри, точно както системата на ЕС "синя карта". Всички тези евентуални бъдещи условия не се отнасят до ирландски граждани.

Относно предстоящото гласуване - британският премиер Тереза Мей даде на депутатите възможността да представят свои предложения по въпроса, въз основа на които кабинетът да определи по-нататъшния ход на процеса по Brexit. През последните 2 седмици са били внесени 14 поправки, които да изключат възможността от твърд Brexit. Колко от тях обаче ще бъдат обсъдени зависи от говорителя на Камарата на представителите Джон Бъркоу.

Според една от поправките, депутатите ще могат да отложат Brexit, като продължат действието на член 50 от Лисабонския договор, който установява правилата и сроковете за напускане на ЕС. Това изменение има подкрепата на лейбъристите, но среща неодобрението на правителството, което смята, че забавянето не е в полза на гражданите. 

Друга поправка ще позволи на Камарата на общините да може да гласува поотделно по различни аспекти на Brexit, което в крайна сметка ще отвори пътя за втори референдум. Кабинетът на министър-председателя категорично се противопоставя на провеждането на второ допитване с мотива, че 17,4 милиона британци вече са изразили мнението си. Тереза Мей не приема тази поправка, защото ще изгуби контрол върху процеса на определяне на хода на Brexit.

Всъщност целта на Мей в това обсъждане е да осигури отстъпки по въпроса с границата със Северна Ирландия. Със сигурност тя ще се бори и да не се стигне дотам, че парламентът да отнеме водещата роля на правителството в процеса по Brexit. А всяко гласуване ще отнеме около 15 минути и резултатите ще бъдат огласени в пленарната зала.

Джон Бъркоу - основна карта

Бъркоу е човекът, който ще решава кое предложение може да се гласува. Той е депутат от Консервативната партия - от 1997 година, но е на поста председател на Камарата на общините от 1999 година насам и (би трябвало) да е политически неутрален. Но срещу него вече има обвинения, че е против правителството, както и против Brexit - защото на колата му имало стикер против Brexit, но Бъркоу се защити с тезата, че автомобилът е на жена му и тя е свободна да заяви каквато иска позиция. Срещу него има обвинения, че ръководи култура на тормоз в Камарата на общините, а самият той не отрича, че е нарекъл жена-министър в правителството "глупава".

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.