Кметът на Пазарджик прикрива дълг на семейство Върбакови?

Кметът на Пазарджик прикрива дълг на семейство Върбакови?
Източник: БГНЕС

Сигнал до прокуратурата заради "странни действия" на местните власти в Пазарджик е изпратила неправителствената организация Антикорупционен фонд.

По думите на Мирослава Петрова, която е представител на НПО-то, Община Пазарджик не си търси дължимо обезщетение от 1 млн. евро за неизграден фотоволтаичен парк (парк "Априлци"), обещан от фирма "Риал Стейтс" ЕООД, собственост на майката на искащата да купи ЧЕЗ Гинка Върбакова. Компанията на Върбакова - "Инерком", отрече да има нещо общо със случая. Обезщетението е неустойка по договор, според който въпросната компания е получила общинска земя още през 2008 година и е трябвало в замяна да построи голям фотоволтаичен парк. Това обаче така и не се е случило в пълен размер.

Петрова обяви пред bTV, че фондът е попитал Община Пазарджик защо не е имало проверки как така не е изграден фотоволтаичен парк с мощност 50 мегавата. Отговорът бил, че няма нужда от проверка, защото там имало фотоволтаични мощности. Въпросната мощност беше описана от Петрова като "фотоволтаична градинка", защото мощността е едноцифрено число в мегавати (2,45). Договорът е категоричен - ако няма 50 мегавата мощност, трябва да има обезщетение, категорична е Мирослава Петрова. Тя уточнява, че сделката е отпреди 10 години и я е одобрил кметът на Пазарджик Тодор Попов, който и тогава, и сега е градоначалник. Според контракта компанията е трябвало да въведе е в експлоатация мощностите в срок от 32 месеца след издаване на строителното разрешение. На практика това е трябвало да се случи до началото на 2013 година.

Отново по думите на Петрова, Община Пазарджик продава 2000 декара земя на "Риал Стейтс" са само 500 000 лева, а там били изсечени 5000 стари дървета, чиято стойност, по сметки на Антикорупционния фонд, също е 500 000 лева. Договорената инвестиция, която „Риал Стейтс“ ЕООД трябва да направи, без разноските по промяната на предназначението на земята и проектирането, следва да бъде най-малко 400 милиона лева, твърди НПО-то.

Още подробности прочетете ТУК.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.